W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Nem kötelező bankszámlát nyitni

Nem lehet bankszámlahasználatra kötelezni az embereket – mondta ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a sajókazai eset kapcsán. Mint azt korábban megírtuk, a borsodi faluban a polgármester helyi rendeletben kötelezte az érintetteket bankszámla nyitására, ellenkező esetben nem kapják meg a szociális juttatásokat azok, akik azt eddig készpénzben vették fel.

 

bankomat

bankomat

A település vezetője februárban értesítette a falu érintett lakóit, körülbelül 200 főt, hogy onnantól kizárólag banki átutalással fizeti ki a szociális juttatásokat. A faluban van ugyan egy takarékszövetkezet, de egyetlen automata sincs telepítve. Az emberek így vagy a többszáz forintos költséggel járó készpénzes, vagy a még drágább postai pénzfelvételt veszik igénybe.

A hat kilométerre lévő Kazincbarcikán több lehetőség is van, de szabályosan csak a szomszédos Sajóivánkáig lehet eltekerni, onnantól közúti tábla tiltja a kerékpáros közlekedést. Aki mégis nekivág a kalandos útnak, ha nem ezért, akkor kopott bicikligumiért, láthatósági mellény vagy épp csengő hiányáért a rendőrök büntethetik meg a helyiek szerint.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint azért törvényellenes a rendelkezés, mert az ellátások kifizetését és jogosultak körét törvény határozza meg, melyet a képviselőtestület nem írhat fölül, nem szűkítheti a feltételeket. Azaz senkit nem lehet folyószámla nyitására kötelezni.

A NEKI februárban levélben kérte a polgármestert, hogy gondoskodjon a jogsértő helyi rendelet megszüntetéséről, és mivel a polgármester nem lépett, a NEKI a Kormányhivatalhoz fordult. A Kormányhivatal vizsgálata megállapította a jogszabálysértést, és kimondta, hogy az érintetteknek akkor is meg kell kapniuk járandóságukat, ha nincs folyószámlájuk.

„a bankszámla hiánya nem eredményezheti azt, hogy az arra jogosult részére a jogerősen megállapított pénzbeli szociális ellátás folyósítására ne kerüljön sor.”

A Kormányhivatal a helyi rendeletben nem csak a bankszámlanyitásra vonatkozó, hanem más szabályozást is jogsértőnek talált, törvényességi felhívásában ezért kezdeményezte Sajókaza önkormányzatánál a jogszabálysértések megszüntetését. Ha ennek nem tesz eleget a helyhatóság, a Kormányhivatalnak nincs más eszköze, minthogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Csak a taláros testület szüntetheti meg a jogsértő helyi rendeletet.

Roma Sajtóközpont

 

Egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez “Nem kötelező bankszámlát nyitni”


Hozzászólás

Videó