W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Nem járőrözhet Tiszavasváriban az érpataki légió

Törvényességi felhívásban utasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Tiszavasvári önkormányzatot, hogy szüntesse meg az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester által vezetett Becsület Légiója Egyesülettel kötött együttműködést. A helyi vezetés a hivatal döntését elfogadta – írja a Népszava.

tiszavasvari_apr

HELYREIGAZÍTÁS

Az általunk átvett Népszava cikkre reagálva Tiszavasvári polgármestere helyreigazítási kérelmet írt.

A Népszava valótlanul közölte, hogy „Törvényességi felhívásban utasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Tiszavasvári önkormányzatot, hogy szüntesse meg az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester által vezetett Becsület Légiója Egyesülettel kötött együttműködést. A helyi vezetés a hivatal döntését elfogadta”.

A valóság az, hogy a Kormányhivatal nem utasította a tiszavasvári önkormányzatot a Becsület Légiója Egyesülettel kötött együttműködés megszüntetésére, csupán észrevételt telt arra vonatkozóan, hogy véleményük szerint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat előzetes egyetértésére is szükség van az együttműködés megkötéséhez. A helyi vezetés nem fogadta el a hivatal döntését. Ezen döntés meghozatalát követően a törvényességi felhívásban foglaltakkal való egyet nem értés miatt az együttműködési megállapodás ismételt megkötésére került a Becsület Légiója Egyesülettel. Tehát nem szűnt meg az együttműködés a tiszavasvári önkormányzat, valamint az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester által vezetett Becsület Légiója Egyesület között

Februárban írtuk meg, hogy külső segítséget, az érpataki polgármestert és annak civil szervezetét, a Becsület Légióját kérte fel egyes önkormányzati feladatellátásokban való közreműködésre Tiszavasvári első embere. A város és az egyesület közötti megállapodás többek között kitért a „békés magyar-cigány együttélés”, „a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tétele”, a „rendészeti és bűnmegelőzési”, valamint „a hulladékgazdálkodással, környezetvédelemmel” összefüggő feladatokban való együttműködésre.

A település két cigány telepén másnap pánik tört ki, az emberek attól tartva, hogy gyerekeiket elszakítja tőlük a gyámhivatal, tömegesen vették ki a gyerekeiket az óvodából, iskolából, majd több százan a polgármesteri hivatal elé mentek demonstrálni.

A demonstrálók és az ügyben azóta aktív civilek azt kifogásolták, hogy a város a rendőrség helyett az érpataki egyesület kezébe adta a rendfenntartói feladatokat. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat és a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselői törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnál, amely felszólította Fülöp Erik tiszavasvári polgármestert, a jobbik képviselőjét, hogy szüntesse meg a törvénytelen helyzetet és helyezze hatályon kívül a két település közötti együttműködési megállapodást.

A Népszava úgy tudja, hogy a Kormányhivatal felszólításának a település eleget tett.

Az Átlátszó derítette ki, hogy az egyébként Orosz Mihály Zoltán lakhelyére bejegyzett Becsület Légiója Egyesület adószámát 2012-ben felfüggesztette, majd törölte az adóhatóság. A lap szerint a 2012-es és 2013-as beszámolója alapján sem bevétele, sem kiadása nem volt a szervezetnek, ennek ellenére a cégadminisztrációs kötelezettségeiknek jelentős késéssel tettek eleget. A bejegyző iratok szerint az egyesület célja többek között: „a lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2–3. §-aiban foglaltak szerint.”

Az ügyben mások is léptek: a rengeteg feljelentéséről híressé vált Tényi István fideszes képviselő a rendőrségen jelentette fel az érpataki egyesületet, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének tagjai pedig Áder János államfőnek írtak, az kérve: vizsgálja meg, hogy a modell hogyan illeszkedik a demokratikus jogrendhez. Eddig sem a rendőrség, sem az államfő reakciójáról nem tudni.

Kapcsolódó:

Külső segítséget vesz igénybe a cigányok megrendszabályozására a Jobbikos polgármester

 

Pánik Tiszavasváriban

 

Tiszavasvári már a kommunikációt is kiszervezte, a becsület nevét viselő szervezetnek meg nincs adószáma

 

Comments are closed.

Videó