W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Sukár

„Nem is a szórakozóhelytől féltelek, hanem az utcától” [HVG]

Hajléktalanként is lehet viszonylag teljes életet élni, a munkanélküliség lehúzó spiráljából a gyerekek miatt kell újra és újra kitörni, külvárosi fiatalként is lehet értelmesen szórakozni – ezeket állítja többek között az a tíz XV. kerületi fiatal, aki részt vett a KOMA Bázis rendhagyó projektjében. Kamerát és vágási lehetőséget kaptak arra, hogy „mini-szociográfiákat” készítsenek a közvetlen környezetükről, arról, hogy látják tiniszemmel a világot.

XVIDprojekt

„Nem baj, hogy nem öltöztem ki?” – cukkolta haverját az újpalotai srác a róluk szóló film bemutatóján. Ha azt hisszük, meg tudjuk tippelni, mik foglalkoztatják a fiatalokat, nincs igazunk. Sokkal érzékenyebbek és élesebb a szemük, mint azt gondolnánk. Az idén útjára indított XVID projekt keretében a KOMA Bázis a videó formanyelvét hívta segítségül legújabb ötletéhez: a lakótelep srácai saját magukról forgathattak filmeket.

Habár a KOMA célja elsősorban az volt, hogy hangot adjon a környéken gyökerező társadalmi problémáknak, ennél jóval kézzelfoghatóbbat alkotott: igazi srácokat és valódi történeteket ismertetett meg. A tévécsatornák által sorra gyártott doku-reality műfaja pont attól népszerű, hogy a hétköznapi élet drámáit hazudja hitelesnek, közben egy ilyen – a zsűriző Fliegauf Benedek szavaival – „mini-szociográfia” manír és ferdítés nélkül is eléri a nézőt. A cikk itt folytatódik.

Forrás: HVG online

Hozzászólás

Videó