W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Nem a szegények, hanem a szegénység ellen kell harcolni [ÉS]

Ha az ország komoly összeget költene a szegénységben élők, köztük a romák taníttatására, akkor abból az államnak tekintélyes haszna származna. A társadalmi kísérletre akadémiai kutatók tettek javaslatot 2006-ban, kimutatva, hogy bár kétségtelenül sok közpénzt kellene befektetni, a várható jövedelem fedezetet nyújthatna a kiadásokra, és a lépéssel százezrek számára biztosítható lenne a minőségi élet, miközben fenntarthatóvá válna a társadalmi béke. Kertesi Gábor közgazdásszal Kardos Ernő készített interjút.

[…]

– Kiszámítható, hogy mit szólna a társadalom, ha a romákra és szegényekre tízmilliárdokat költene a kormány, és a befektetés csak a távoli jövőben térülne meg?

kertesi– Nem vagyok közvélemény-kutató, de tudok róla, a magyar társadalom nem kis része előítéletes a romákkal szemben, és sokan elleneznének egy ilyen programot. Azt a gondolatot talán könnyebb elfogadtatni, hogy a gyerekkori egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra nagyon sok pénzt kell költeni, ha nem akarjuk ennek sokszorosát a felnőttkorban segélyekre kifizetni. Ha tehát valaki számot vet azzal, hogy sokan nem érzékenyek a szegények problémáira, akkor – ahogy azt az említett amerikai bankár is megtette – a középosztály pénztárcájára kell apellálnia.

A tapasztalat szerint a munkaképes, önálló személyekkel még egy előítéletes ember is képes együttműködni, amíg a segélyre szorulót elutasítja. Ezt támasztja alá egy még publikálatlan új kutatásunk, melyet Hajdu Tamás és Kézdi Gábor kollégámmal közösen végeztünk, amelyben a nyolcadikos roma és nem roma tanulók közötti barátságokat és ellenségeskedéseket vizsgáltuk hetvenvalahány magyar város iskoláiban.(6) A felmérés szerint a nem roma iskolások akkor hajlandók barátkozni roma osztálytársaikkal, ha azok iskolai teljesítménye jó, ha a tanulmányi átlageredményük 3,5 felett van. Rosszul tanuló osztálytársaikkal viszont nem barátkoznak szívesen. Sőt, a nem roma tanulók jóval nagyobb mértékben utasítják el rossz tanuló roma osztálytársaikat, mint a hasonlóan rosszul tanuló nem roma osztálytársaikat. Minden olyan dolog, ami a roma tanulók iskolázottságát emeli, az javítja az interetnikus kapcsolatokat, és ezzel hosszú távon növeli a társadalmi béke esélyét.

– Némileg leegyszerűsítve: a társadalmi béke és együttműködés érdekében meg kell erősíteni a hátrányos helyzetűek óvodai és egészségügyi ellátását. Ez ilyen egyszerű lenne?

– Látszólag igen, de valójában nagyon bonyolult problémákról van szó. Vegyük például a születés körülményeit. Egy másik adatfelvételünkben – Tárki Életpálya-felvétel, 2006–2012 –adatokkal rendelkezünk tízezer, 2006-ban nyolcadikos, tehát 1991 körül született fiatal, köztük kb. nyolcszáz roma gyerek néhány fontos születési indikátoráról: születési testsúly, hány hétre született stb. Az adataink szerint az alacsony, vagyis 2500 gramm alatti testsúllyal született roma gyerekek aránya rendkívül magas, tizenhét százalék! Nagyjából akkora, mint a világ legelmaradottabb országaiban, például a nyugat-afrikai Burkina Fasóban. Az alacsony testsúly azért fontos egészségügyi mutató, mert az orvosi statisztikák szerint a kis testsúlyú babákból lesznek a túlsúlyos felnőttek, ami komoly kardiovaszkuláris kockázatot hordoz, tehát a szív- és érrendszer komoly megbetegedését jelentheti, amely a vezető halálokok között szerepel. Amerikai közgazdászok mérései szerint emellett az alacsony súllyal születettek – minden egyéb tényező változatlansága esetén – kisebb eséllyel szereznek középfokú iskolai végzettséget, jutnak diplomához, rosszabbak a foglalkoztatási esélyeik, alacsonyabb a keresetük. Nyugat-Európában az újszülötteknek mindössze öt százaléka születik alacsony súllyal, Magyarországon ez az arány nyolc százalék, de a romák között tizenhét százalék, ami drámai egészségkárosodást jelezhet előre. Ugyanezt a brutális elmaradást mutatják a romákra jellemző koraszülési adatok, ami nyilvánvalóan összefügg az anyák alultápláltságával, vitaminhiányával, egészségmagatartásával. Az alultápláltság náluk tömeges – ami talán még az éhezésnél is nagyobb problémát jelent –, ugyanis a szegénységben élő várandós anyák és kisgyermekek tömegével nem jutnak hozzá megfelelő mértékben fehérjéhez, zöldséghez, gyümölcshöz, vitaminokhoz és más létfontosságú ásványi anyagokhoz. Ezenkívül az anyák többet dohányoznak, a megélhetési problémák miatt több stresszel jár az életük. Ezért gondolom, hogy a leghátrányosabb körülmények között élők születendő gyerekeire sokkal jobban oda kellene figyelni már a fogantatás pillanatától; véleményem szerint ez a legsürgetőbb társadalmi feladatok egyike.

– Már nyolc éve megírták tanulmányukat, amellyel arra sarkallnák az éppen hatalmon lévőket, hogy juttassák szakmához, érettségihez a cigányokat, mindhiába. Mi történik, ha minden változatlan marad?

– A helyzet tovább romolhat. A társadalom rendkívül hosszú ideig el tud vegetálni egy rossz egyensúlyi állapotban: a magyar társadalom tíz éve nem fejlődik, és a szegénység csapdájába esett ország semmilyen jelét nem mutatja, hogy ebből a kelepcéből ki tudna jutni. A politikai osztály megnyerhetetlen háborút visel a szegények és a romák ellen. Ezt a hadviselést be kellene fejezni, el kellene indulni a társadalmi béke irányába. Csak azután lehet a leszakadt társadalmi csoportok bonyolult problémáit megoldani, és akkor talán a mi társadalmi kísérleti javaslatunknak is jobb esélye lenne. A teljes interjú az Élet és Irodalom LVIII. évfolyam, 30. számában olvasható, (2014. július 25.)

jegyzetek:
1 http://www.econ.core.hu/doc/bwp/bwp/bwp0606.pdf
2 https://www.minneapolisfed.org/publications_papers/studies/earlychild/abc-part2.pdf
3 http://www.econ.core.hu/file/download/bwp/bwp1206.pdf
4 http://mek.oszk.hu/08200/08222/08222.pdf
5 http://hvg.hu/velemeny/20140707_Ciganylicit
6 https://ias.ceu.hu/sites/default/files/field_attachment/page/node-37084/hajdukertesikezdiiefpresentationceu-iasjune42014.pdf

Comments are closed.

Videó