W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

NEKI: jogellenes a miskolci kitelepítés

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) jelentette fel Miskolc város önkormányzatát és Kriza Ákos polgármestert a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI). A jogvédő iroda szerint a romák kitelepítését célzó törekvések nem csak szöges ellentétben állnak a miskolci városvezetés által elfogadott – az uniós források lehívásához szükséges – esélyegyenlőségi programmal, de sértik az uniós jogot, a Magyarország Alaptörvényét és az Egyenlő bánásmódról szóló törvényt is.

dvtk3

Kép: Nemzeti Sport

A megyei jogú város az Integrált Városfejlesztő Stratégia részeként még 2008-ban fogadott el egy Antiszegregációs Tervet. A dokumentumban többek között az áll, hogy területi alapú beavatkozásokat kell tervezni, melyek elsődleges eszköze az alacsony státuszú népesség szétköltöztetése, a gettó felszámolása, ám oly módon, hogy a „beavatkozással létrejött (direkt/spontán) lakossági mobilizáció ne eredményezze újabb szegregátumok kialakulását, a településen és azon kívül sem (se külterületen, más településen).”

Ehhez képes a város azóta három szegregátumot szüntetett meg, a lakók nagy részét pedig egy másik roma telepre, éppen a – most a diósgyőri stadionfejlesztési tervek útjában álló – számozott utcákba költöztette. A város saját adatai szerint hat év alatt 5000 szociális bérlakásából négyezret megszüntetett, újakat pedig nem épített. A NEKI felmérése szerint a lakásbérleti szerződések tömeges felbontására pár tízezer forint összegű tartozások miatt került sor, a legmagasabb ismert tartozás mindössze 50.000 forintra rúgott.

A NEKI szerint két jogcím nélkülivé vált család kapcsán is vélelmezhető, hogy a családsegítő munkatársai félrevezetik őket: azt mondják, „csak fizessenek”, akkor nem kell elhagyniuk a lakást, miközben az együttműködési szerződés utolsó pontjában az áll, hogy „az adósságrendezési programban való részvétel nincs befolyással a kilakoltatásra.”

Tegnap az RSK is beszámolt két kilakoltatásról, ahol egy nyolchónapos kisgyermekkel utcára került asszony szintén azt állította, hogy előbb kifizetették vele a tartozást, majd előzetes értesítés nélkül utcára tették.

Beadványában a NEKI sérelmezi azt is, hogy a város a Kúria határozata ellenére továbbra is jogellenesen korlátozza a város egyes részeibe történő lakcímbejelentést, így sok mélyszegénységben élő roma lakos lakcímkártyáján nem a tényleges miskolci címe szerepel, akik ezáltal kiesnek az ellátandó és elhelyezendő személyek köréből.

Miskolc májusban elfogadott, a szegregátumok lakóit lényegében a város határán kívülre kényszerítő lakásrendelete a NEKI szerint szintén sérti az alaptörvényt és az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Utóbbi jogszabály ugyanis külön kiemeli, hogy kifejezetten tilos védett tulajdonság alapján egyes személyeket hátrányos helyzetbe hozni állami vagy önkormányzati tulajdonú lakások és telkek értékesítési és bérbeadási feltételeinek meghatározása során.

Mindezek alapján a NEKI többek között azt kéri az EBH-tól, hogy kötelezze a várost a saját esélyegyenlőségi programjainak végrehajtására, rendelje el, hogy Miskolcon belül helyezzék el a felszámolandó lakások lakóit, valamint az eljárás lezárultáig rendelje el a kilakoltatások felfüggesztését.

Roma Sajtóközpont/RSK

 

Comments are closed.

Videó

Roma Sajtóközpont a Facebookon