W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

NEKI: hatályon kívül kell helyezni a törvénytelen ózdi lakásrendeletet

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda törvénysértőnek és alkotmányellenesnek tartja azt az ózdi rendelkezést, amely kizárná a lakásigénylésből a büntetett előéletűeket és azok hozzátartozóit, de a korábbi tartozást rendező bérlőket is.

neki_ozd

A szervezet álláspontja szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit bármilyen jellegű bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. A szociális lakásigénylés ráadásul tipikusan nem egyetlen személyhez köthető eljárás, így a szociális ellátás e fajtájából az igénylő hozzátartozói is kiszorulnának.

A NEKI a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához benyújtott indítványában egyebek mellett kiemelte, hogy a rendelet a szociális lakásigénylők nyilvántartásából kizárja azokat is, akiknek bérleti szerződése rendkívüli felmondásra került. Tekintve, hogy a rendkívüli felmondási ok az esetek nagy részében lakbértartozás, a szabályozás azt eredményezi, hogy a legszegényebb, munkanélküliségtől sújtott korábbi bérlők akkor sem tudnak szociális bérlakáshoz jutni, ha időközben a tartozásaikat megfizették, és a rendelet további feltételeinek maradéktalanul megfelelnek.

A NEKI kifogásolja a rendeletnek a lakásban lakó személyek számának korlátozására vonatkozó passzusait is, mert az súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot és az alaptörvény XIX. cikkét is.

Az ózdi lakásrendelet a NEKI álláspontja szerint több ponton is törvénytelen, ezért a jogvédő szervezet azt kéri az ózdi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Kormányhivataltól, állapítsa meg, hogy a rendelet a vonatkozó rendelkezései az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel ellentétesek, illetve sértik Magyarország Alaptörvényét, és bocsásson ki törvényességi felhívást a vonatkozó rendeleti rendelkezések képviselő-testületi hatályon kívül helyezése iránt.

 

A jogvédő szervezet teljes közleménye a facebook oldalukon, itt olvasható.

 

Comments are closed.

Videó