W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Ne engedjétek hozzám a gyerekeket

Balog Zoltán betartotta az ígéretét: törvényesíteni fogja a gyerekek származás szerinti elkülönítését – írja a Népszabadság.

BZ_pre

A kormány november 18-án benyújtotta a köznevelési törvény módosítását, amely lényegében arra hatalmazza fel a minisztert, hogy rendeletben adjon mentesítést oktatási intézményeknek a szegregáció tilalma alól. Ha a parlament elfogadja a módosítót, lehetőség lesz származásuk alapján elkülöníteni a gyerekeket.

Balog Zoltán miniszter és a kormány nem először tesz kísérletet arra, hogy az Egyenlő Bánásmód Törvény rendelkezéseit átírja. Ez a törvény mondja ki a diszkrimináció és az egyenlő bánásmód megsértésének tilalmát. Másfél éve a civilek sikerrel verték vissza e törvény módosításának kísérletét.

nefeljcsakhiggyAkkor az eredeti rendelkezés helyére, „nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlőtlenségének felszámolására irányul”  – a társadalmi felzárkózás kifejezést kívánta becsempészni a törvényalkotó. Az akkor tervezett változtatás szerint abban az esetben sem sértő egy-egy intézkedés, ha az „tárgyilagos értékelésen alapulóan szükséges társadalmi [felzárkózás] elősegítésére irányul”.

Márpedig a felzárkózás – vagy Balog Zoltán kedves kifejezésével élve a szeretetteljes felzárkóztatás – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szóhasználatában az elkülönítés lehetőségét jelenti. A miniszter többször is kifejtette, hogy a mélyszegénységben élő roma gyerekek iskolai elkülönítése nem szegregáció, hanem felzárkóztatás, amit támogatni kell.

A Népszabadság szerint a módosítás hátteréhez hozzájárult – a nyíregyházi iskolai szegregációs ügy, melyről az RSK is folyamatosan beszámolt. Abban a perben született elsőfokú elmarasztaló ítéletre mondta Balog : „az ítélet fokozta a harci kedvemet, tovább harcolunk egy jó, tisztességes döntésért, ami jó a gyermekeknek”. A másodfokú ítélet megerősítette az elsőfokú döntést, a görögkatolikus egyház fenntartásában működő iskola szegregál, és a törvényellenes gyakorlatot meg kell szüntetni.  Ónody-Molnár Dóra cikke a Népszabadságban itt olvasható.

 

Comments are closed.

Videó