W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsanel, Dzsukel

[Nagy István] A flamenco művésze – Camarón

Minden idők egyik legnagyobb flamenco előadóművésze, Camarón de la Isla 64 éve, 1950. december 5-én született. Művészete fordulópontot jelent a stílus történetében.

pacoycamron_bak

Az énekes 1950-ben Cadiz tartományban született, San Fernando városában, egy nyolcgyerekes cigány családban. Eredeti neve José Monge Cruz volt. Édesanyja Juana Cruz Castro kosárfonással foglalkozott, és éneklése meghatározó volt a fiú számára. Apja, Juan Luis Monge Núñez, akit szintén jó énekesként tartottak számon, kovácsként dolgozott műhelyében, ahol később fia is segített neki. A szülői házban gyakran megfordultak a környék nagy flamenco énekesei, így a kicsi José már gyermekkorában közel került ehhez a művészethez. A szőke hajú, sovány fiúcska külseje miatt kissé kilógott a cigány közösségből, ezért nagybátyja elnevezte Camarónnak, ami garnélarákot jelent. Ettől kezdve ezt a művésznevet viselte egész életében.

Camarón még gyerek volt, amikor asztmában szenvedő apja meghalt, családja pedig elszegényedett. Hét-nyolc évesen elkezdett fogadóknál és buszmegállóknál énekelni, hogy némi kis pénzt keressen. Egy alkalommal felfigyelt rá a híres flamenco énekes, Manolo Caracol, aki felismerte tehetségét, és később benevezte a fiút egy flamenco zenei tehetségkutató versenyre. Camarón megnyerte a seregszemlét – így kezdődött el művészi karrierje 12 éves korában. A fiatal tehetség egyre nagyobb hírnévre tett szert, és énekesként lassan bejárta Andalúziát, 16 évesen pedig egy újabb fesztivál győztese lett. Ezután egy flamenco társulattal Madridba költözött, ahol neve még inkább ismertté vált. Néhány év múlva itt találkozott a legendás gitárossal, Paco de Luciával, akivel a klasszikus flamenco hagyományokat követve készített kilenc lemezt. Később Paco de Lucia szólókarrierje miatt egyre elfoglaltabbá vált, így Camarón egy fiatal cigány gitárossal, Tomatitóval kezdett dolgozni.

1976-ban, 25 évesen Camarón összeházasodott Dolores Montoyával, akitől négy gyermeke született. Időközben az énekes nyugtalan szelleme és a fiatal cigány zenészektől kapott inspirációja miatt új távlatokat keresett a flamenco művészetben. Így született meg 1979-ben Az idő legendája című lemeze, amely korszakalkotó jelentőséggel bír a műfaj történetében. A flamenco hagyományokat jazz és a rockzenei hatásokkal forradalmasító lemez nyomán Camaronra az egész világ felfigyelt. A felvételek miatt, amelyeket barátjával, Tomatitóval készített el, ugyanakkor kritikák is érték az énekest, amiért úgymond elfordult a hagyományos stílustól. Camarón valójában soha nem szakadt el a hagyományoktól, de olyan művész volt, aki a műfajt belülről megújítva saját stílust tudott teremteni.

Ma már sokan a XX. század legnagyobb hatású flamenco énekesének tartják, akinek művészete fordulópontot jelent a stílus történetében. 1989-ben készített Soy Gitano, vagyis Cigány vagyok című lemeze a flamenco történetének legeladottabb albuma volt. A sikeres karriert azonban hamarosan súlyos egészségügyi problémák árnyékolták be. A rengeteg dohányzás és a drogfogyasztás miatt Camarón tüdőrákban szenvedett. 1992-ben készítette el utolsó lemezét Paco de Luciával és Tomatitóval, majd ugyanabban az évben július 2-án, 42 éves korában elhunyt. Több mint százezren kísérték utolsó útjára.

Egykori alkotótársa, a Grammy-díjas cigány flamenco gitárművész, Tomatito így emlékezett rá a 2013-ban Budapesten, a Roma Magazinnak adott interjúban:

„Benne egy óriási géniuszt ismertem meg. Már abból is tanultam, hogy ezt milyen alázattal viselte. Csodálatos ember volt. Azért tudta ilyen természetességgel kezelni a tehetségét, mert egy igazi zseni volt. Olyan, amilyenekből csak nagyon ritkán, sok évente születik meg egy. Ahogy egyre jobban megismertem, rá kellett jönnöm, hogy mekkora géniusz. Alázatot és szerénységet tanultam tőle. Ez egy olyan dolog, amit nem lehet gyakorolni. Ő ilyen volt. Azt gondolom, nincs abban semmi rossz, ha valaki egy olyan nagy embert szeretne követni, mint amilyen Camarón volt. Ő egy kivételes egyéniség, és egy vitathatatlanul nagy művész volt, a század egyik legnagyobb zsenije.”

Emlékezzünk rá mi is!

Nagy István

A videófelvételen Camarón egyik leghíresebb dalát adja elő: Soy Gitano (Cigány vagyok)

A szerzőről

Nagy István a magyarországi cigány népzene megkerülhetetlen alakja immár harminc éve. Tíz éve feleségével, Farkas Ilonával és gyerekeivel, Nikivel és Istvánnal megalakította a Karavan Familia zenekart, amely a hagyományos roma népzenéből városi cigány folkot teremtő zenekarok egyik igen figyelemreméltó formációja.

Comments are closed.

Videó