W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

“Munkát akarunk!” interjú Setét Jenővel [HVG]

“Minden roma embernek az a vágya, hogy normális megélhetést biztosító munkajövedelme legyen.” A Roma Büszkeség Napjának főszervezőjével, Setét Jenővel beszélgetett a HVG online.

setet_jeno_foto_by_stiller_akos_hvg

Setét Jenő
Fotó: Stiller Ákos / HVG online

[…]
Hvg.hu: Nem elég, ha ha a pozitív roma példák és értékek egyszerűen jelen vannak a magyar társadalom mindennapjaiban, és így fejtik ki hatásukat? Muszáj hangosan, jól láthatóan kiállni, felmutatni őket?

Setét Jenő: Igen, ugyanis az Ön által említett csendes hétköznapokban működő pozitív teljesítmény az mindig is velünk volt, és a teljesítményektől függetlenül szabadultak el az etnikai indulatok ebben az országban. Hisz a roma emberek döntő többsége, a tőlem idősebb generáció végigdolgozta az életét a rendszerváltás előtti szocialista iparban. Cigány tömegek dolgoztak ezért az országért az ipartól a mezőgazdaságig. És mégis kritikus a helyzet. De az elmúlt 25 évben is a legerősebb kirekesztés a munkaerőpiacon valósult meg, holott minden roma embernek az a vágya, hogy normális megélhetést biztosító munkajövedelme legyen. Miközben a többségi társadalom azt mondja, hogy dolgozzatok, aközben csak a munkahelyekre nem engednek be minket.

Ezért most a Roma Büszkeség Napján útjára indítunk egy Munkát akarunk! néven futó országos aláírásgyűjtési akciót. Abból a tapasztalatunkból kiindulva, hogy bár az állam az egyik legnagyobb foglalkoztató, a közpénzből működő közintézményekben nincsenek roma munkavállalók, és ezt elképesztőnek tartom. Meg kell jelenniük nekik is ezeken a helyeken, és ehhez az első lépés, hogy végre mi, romák beszéljünk a saját hangunkon, és mi mondjuk meg, hogy mit akarunk a munkaerőpiacon. Mégpedig azonos foglalkoztatási mutatókat az országos átlaggal. […]

Hvg.hu: Ilyen nap egy évben egyszer van. Ki lehet alakítani egy gyakrabban ismétlődő olyan eseménysorozatot, akciósorozatot, amellyel a romák gyakrabban megélhetik pozitív énképüket?

S. J.: Van egy tényszerű helyzet: bár az Alaptörvény és a kisebbségi törvény is elismeri, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők, akiknek joguk van az identitásuk megőrzésére, és az állam biztosítja, hogy létrehozhassák a saját intézményeiket, de a romák tekintetében máig nincs egy olyan intézmény, amely ennek a pozitív identitásnak a megőrzését lehetővé tenné. Nincs cigány színház, múzeum, művészeti centrum. […]

Hvg.hu: Sokan látták azt a videót, amelyben amerikai gyerekeket kérnek meg arra, az eléjük tett két, fekete és fehér játék baba közül válasszák ki, melyik a jó és melyik rossz. És a fekete gyerekek is többségében a fekete babákra mutattak, mert annyira visszaköszönt bennük a feketékről a társadalmi kommunikációban kialakult kép.

S. J.: Egy kisebbségi közösség identitásának vállalása mindig olyan mértékű lesz, amilyen mértékű ama kisebbség elfogadása a többségi társadalomban. Amikor Romániában, Szlovákiában nehéz volt magyarnak lenni, sokan rejtőzködtek. Ha a magyar társadalom leginkább egy negatív képpel azonosítja a romákat, nem lesz népszerű romának vallani magam. Például ha most mindketten felszállnánk a villamosra, és volna mellettünk üres szék, megnézhetnénk, hogy ki mellé ülnek le hamarabb, vagy kitől húzzák el a táskájukat. Tudja, hány roma nézi félve a tévét, hogy a bűnügyi hírekben ne roma legyen az elkövető? Maga szerint ez normális? Mi épp ezért szervezzük ezt a napot, hogy a romák szakítsanak ezzel a gyakorlattal. Maga szégyenkezik, ha egy magyar bűnözőt lát a tévében?

Hvg.hu: Nem, mivel nincs hozzá közöm. A Setét Jenővel készült interjú teljes szövege itt olvasható.

Forrás: HVG online

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és a Romaversitas Alapítvány számos roma szervezettel és csoportosulással együttműködésben idén harmadik alkalommal rendezi meg a ROMA BÜSZKESÉG NAPJÁT.

A ROMA BÜSZKESÉG NAPJA olyan közösségi esemény, amelyen a roma emberek és közösségek kiállást tanúsítanak egymás mellett. Hiszünk abban, hogy a romáknak a saját hangjukon kell megszólalniuk, hisszük, hogy fel kell mutatniuk mindazon történelmi és kulturális értékeket, amelyekre méltán lehetnek büszkék, amelyekkel gazdagították Magyarország és Európa történelmét, kultúráját és életét. Roma és nem roma barátainkkal együtt állunk ki az önbecsülés, a mindenkit megillető emberi méltóság és jogegyenlőség mellett.

A felvonulás, amelyre több mint félszáz településről érkeznek majd résztvevők, ma (október 17-én) 14 órakor a Madách téren kezdődik és a II. János Pál Pápa téren ér véget, ahol beszédek hangzanak el és művészeti produkciókra kerül sor.

Felszólalnak:
Csóka János a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Csonka József a Romaversitas Alapítvány joghallgatója
Jeney Orsolya az Amnesty International Magyarországtól
Lakatos Béla Ács város polgármestere
Lakatosné Danó Zsuzsa közösségfejlesztő
Setét Jenő az Ide tartozunk! Közösségi Hálózat aktivistája

Fellépnek:
Baranyi Gyula
Báró és Amagali
Csík László és zenekara
MC Szigfrid
Molnár Péter
Ónodi Rajmund
Rubai László
Rupa Ilona
Szilvási Gipsy Folk Band

facebook esemény

Comments are closed.

Videó

Roma Sajtóközpont a Facebookon