W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Mit esznek a szegények?

Egy csésze kávé árából, vagy annál is kevesebből kell kigazdálkodnia a napi étkezést egy szegénységben élő nagyvárosi családnak. A szülők precíz gazdálkodásának hála a három gyereknek – legalább ötvenezer kortársukkal ellentétben – csak ritkán korog a gyomra, és önmagában már ez is csúcsteljesítmény. 

A Roma Sajtóközpont kérésére a család heteken keresztül fotózta a főétkezésüket, egy dietetikus pedig kielemezte a képeket.

 mitesznekaszegenyek002

 

László három gyerekével és feleségével az ország egyik legnagyobb cigány telepén él egy nemrég felújított, kétszobás, komfortos önkormányzati lakásban. Középső gyermekük, az ötéves Kinga tartós beteg, epilepsziás, a sok gyógyszer miatt hamar elkap minden fertőző betegséget, ezért alig jár oviba. A legnagyobb gyerek asztmás, ami eléggé szokványos betegség a nedves, dohos falak uralta városi gettókban. Amanda amúgy a telepi gyerekektől eltérően nem a helyi szegregált iskolában tanul, hanem egy színvonalas belvárosi suliba buszozik be minden nap – ügyvéd szeretne lenni. Teljes cikkünk a 444-en olvasható.

Kik a szegények, mekkora a szegénység, és mi a helyzet a cigányokkal?

A KSH adat 1,4 millió, de vannak, akik 4,8 millió szegényről beszélnek: mindkét szám igaz, csak más a tartalma. 1,4 millió azoknak a száma, akik az átlagos magyar jövedelemszint 60%ánál kevesebből élnek. Közel 5 millió pedig azoké, akik nem feltétlenül nélkülöznek, de neccesen, beosztással tudnak csak kijönni jövedelmükből.

A szegénységi mutatók 2005 óta folyamatosan romlanak.

A romák a lakosság 5-7%-át teszik ki. A jövedelmi szegények harmadát.

Ha három, vagy annál több gyermeked van, hatszor valószínűbb, hogy szegény leszel, mint ha egy sincs.

Ha munkanélküli vagy, legfeljebb általános iskolát végeztél, a gyermeked egyedül neveled, vagy ketten ugyan, de több van belőlük, és még roma is vagy, nemigen ment meg semmi a szegénységtől.

Bővebben a Budapest Intézet honlapján, illetve

TELJES HÁTTÉR

 

Comments are closed.

Videó