W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Miskolc nem teheti hajléktalanná a számozott utcaiakat

Jogerős: Miskolc nem rakhatja utcára az embereket telepfelszámolás címén, anélkül, hogy gondoskodna elhelyezésükről. Intézkedési tervet kell kidolgoznia a számozott utcai lakók helyzetének rendezésére.

20151209_095444++

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) még 2014-ben fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, ami tavaly nyáron azonnal végrehajtandó határozatban szólította fel a miskolci önkormányzatot a számozott utcákon élő emberek megfelelő elhelyezésére és a velük szembeni diszkriminatív gyakorlat befejezésére. A hatóság 500.000,- Ft bírság megfizetésére és az érintettek megfelelő elhelyezésére vonatkozó intézkedési terv kidolgozására is utasította az önkormányzatot.

A hatóság szerint Miskolc az ún. számozott utcákon élő mintegy 900 emberrel szemben közvetett hátrányos megkülönböztetést valósított meg. Az EBH döntése szerint a város a kérdéses telepfelszámolást anélkül kezdte meg és folytatta, hogy azt megfelelően előkészítette volna. Elmulasztották felmérni a telepfelszámolás ott élőkre gyakorolt hatását, illetve forrást sem rendeltek az intézkedéshez. Az ott élőket ezáltal a hajléktalanság vagy más szegregátumba való költözés veszélyének tették ki.

Miskolcon ötmilliárdos beruházással felújítják a stadiont, és Kriza Ákos polgármester szerint nem várható el, hogy oda “nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló”. Ezért a miskolci önkormányzat az e célra átalakított rendeletekre támaszkodva kiteszi a számozott utcák nevű, közepesen lepusztult kertvárosias környék (zömmel cigány) lakóit. Az első körben érintetteknek 2014 augusztus végéig kellett távozniuk, de a stadionos érvelés alapján egyértelműnek tűnik, hogy előbb-utóbb mindenkinek mennie kell.

A város nem fogadta el az EBH verdiktjét, ezért bíróságon támadta meg, hogy ne kelljen intézkedési tervet készítenie. 2015 októberében azonban kimondta a bíróság, hogy a határozat végrehajtandó. A nem jogerős döntést követően civilek szólították fel a várost a kilakoltatások felfüggesztésére.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai ítélete jogerős, Miskolcnak ki kell dolgoznia az intézkedési tervet. A számozott utcák ügyében a város önkormányzatának diszkriminatív tevékenységét korábban már a Kormányhivatal, az alapvető jogok biztosa, és a Kúria is megállapította.

A bíróság álláspontja szerint az EBH határozat végrehajtásához közérdek fűződik: az ügyben érintett nagy számú helyi lakos, köztük sok kiskorú emberi méltósága és emberhez méltó lakhatása a tét.

kapcsolódó:

Kik bontják a házakat, kik termelik újra a nyomort Miskolcon? (videó)

Száműzött utcák: Így tesz földönfutóvá a stadionépítés

 

Comments are closed.

Videó