W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Minél szegényebb valaki, annál inkább lenézzük [444]

Egy magyar kísérlet eredménye szerint a mélyszegénységben élők iránti szolidaritás akkor csökken számottevően, ha kiderül róluk kisebbségi (roma) származásuk. Ha nem romák, vagy akár azok is, de csak mérsékelten szegények, akkor az együttérzés erősebb.

erdemesseg_dia_BI

–    Mivel a szegénység kialakulását nehéz megfigyelni, az előítéletek fontos szerepet játszanak a szegények megítélésében. A jóindulatú átlagpolgár nem akarja támogatni azokat, akiknek a szegénysége szerinte jellemhibából ered.

–    A legszegényebb csoportokat, különösen az állandó munkával nem rendelkezőket, megfosztják annak lehetőségétől, hogy bebizonyítsák érdemességüket. Minél alacsonyabb életszínvonalon élnek a szegények, annál nehezebben tudják erőfeszítéseiket megmutatni.

–    Egy magyar kísérlet eredménye szerint a mélyszegénységben élők iránti szolidaritás akkor csökken számottevően, ha kiderül róluk kisebbségi (roma) származásuk. Ha nem romák, vagy akár azok is, de csak mérsékelten szegények, akkor az együttérzés erősebb.

–    A szegénység médiaképe a kísérlet eredménye alapján stigmatizálja a szegényeket, akkor is, ha a bemutatás jó szándékú.

JankyBéla

Janky Béla

Az elmúlt két évtizedben számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy mekkora szerepet játszhat a média a szegények megbélyegzésében. A szegénységről szóló tudósításokban gyakran kapnak szerepet az antiszociális viselkedésre vonatkozó utalások, amelyek ráadásul kidomborítják az érdemesség elvét, és ezzel erősítik az etnikai előítéleteket.

Janky Béla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének igazgatója, a jóléti preferenciák, magyarországi romák, gazdaságszociológia, és racionális döntések elméletének kutatója kutatótársaival (Bakó Boglárkával, Bognár Adriennel, Szilágyi Péterrel) videókísérletet végeztek egyetemista diákok bevonásával. A kísérletben résztvevők egy szegény sorban élő emberrel készült videó négy különböző változatából láthattak egyet-egyet, majd egy kérdőíves felmérésben ki kellett fejteniük, mit gondolnak a szociális támogatásokról. A kérdőív első kérdése közvetlenül a riportban szereplő személyre vonatkozott, összességében pedig arra kereste a választ, hogy ezeket a juttatásokat hasonló személyek számára növelni, csökkenteni vagy megtartani kellene. Az RSK teljes cikke Janky Béla és kutatótársai kísérletéről a 444.hu-n olvasható.

Comments are closed.

Videó