W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Mindig azt mondom, hogy rám az Istennek különös gondja van

Több tucat lakás felújítása kalákában, kirekesztett emberek alapvető egészségügyi szolgáltatáshoz juttatása, pedagógiai fejlesztések mélyszegénységben élő gyerekeknek – romák és nem romák együttműködésében, minimális pénzből. Kis forrásból is lehet nagy dolgokat véghezvinni, ha a helyi összefogásra, önkéntességre és a meglévő energiák összehangolására támaszkodunk – vallják a Partners Hungary Alapítvány munkatársai, akik most olyan sikeres helyi kezdeményezéseket díjaznak, ahol konkrét problémákat romák és nem romák összefogásával oldanak meg. Az alapítvány munkatársa, Nagy Erzsébet Emese korábban maga is több sikeres helyi akció motorja volt egy szabolcsi kisvárosban.

NagyErzsebetEmese001

„Büszkeséggel tölt el, hogy rajtam keresztül csaknem nyolcvan nagyecsedi, zömmel roma asszony iratkozott be érettségit adó képzésbe”

– meséli a fővárosi irodában a harmincegy éves Erzsébet, aki hat éve még maga is igen távol volt az érettségi megszerzésétől.

Egy szabolcsi kis faluban, Napkoron nőtt fel. Míg a szülei dolgoztak, legidősebb lányként általában a három testvérére kellett vigyáznia – esténként a konvektor mellé lekuporodva tanult. Kezdetben nem is túl sikeresen, hiszen a környezete nem is várta el tőle.

Önbecsülésén mai napig nyomott hagyott egyik tanára, aki a helyesen megoldott matekpéldára is azt mondta, hogy „Ó, de bamba vagy! Nézd meg, mindenkié jó, csak a tiéd nem”! „Tiszta, de nagyon szegényesen öltözködő gyerek voltam, talán ez volt a baja” – emlékszik vissza a megpróbáló időszakra. A tanulás iránti motivációja akkor változott meg, amikor nyolcadikban az egyik tanár – talán mert a nagyapja roma volt – jobban odafigyelt rá.

Erzsébet hamarosan bekerült egy egészségügyi középiskolába, ahol rögtön éltanuló lett, a legnehezebb tantárgyakat is ötösre hozta. Csakhogy a sors, jobban mondva a szerelem közbeszólt. Megismerkedett egy fiúval, és ekkor édesanyja – hogy ne maradjon szégyenben – úgy döntött, hogy férjhez kell mennie. Az alig tizenhét éves lány nem akart még megállapodni, de sok vidéki oláh cigány családban él még a hagyomány, hogy egy nő életében az első férfinak egyben az utolsónak is kell lennie.

Nagyecsedre került, ahol háztartásbeliként és anyukaként telt el a következő néhány év. Amikor a Roma Oktatási Alap egy kora gyermekkori fejlesztő programot indított a településen, hirtelen minden megváltozott. Kislányával a program résztvevője lett, a könyvek közelsége pedig rádöbbentette, mennyire hiányzik az életéből a tanulás – eldöntötte, hogy leérettségizik: beiratkozott a helyi gimnázium esti tagozatára.

Közben a program vezetői is meglátták a lehetőséget Erzsiben, és egy sor képzésre beíratták, majd egy közeli községbe küldték, hogy ott vezesse a projektet. A cikkünk itt, a 444-en folytatódik.

A Partners Hungary Alapítvány sikeres roma-nem roma együttműködéseket díjaz három kategóriában, amelyekre jelöléseket vár.

Olyan személyt, vagy kezdeményezést keresnek, aki, illetve ami kimagasló eredményt ért el a helyi roma közösséggel és az intézményekkel folytatott párbeszéd kialakításában, és tevékenységének kézzel fogható eredményei vannak a közösség számára. Díjaznak továbbá olyan személyt, közéleti szereplőt, intézményt, aki, illetve ami elkötelezett támogatója a roma-nem roma együttműködés ügyének, és munkájával, döntéseivel, anyagi támogatással hozzájárult a romák helyi társadalmi integrációjának előmozdításához.

A jelölést a romamediator.hu oldalon lehet megtenni.

Comments are closed.

Videó