W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Miért hozza össze Orbán a menekülteket a cigányokkal? [Index]

Az ácsi polgármester több mint tíz levelet írt fideszes vezetőknek, Orbán Viktortól a közoktatási államtitkárig, melyekben felsorolta a kormány romapolitikájának szakmai problémáit, hogy mit kellene sürgősen megváltoztatni. Soha semmilyen pozitív választ nem kapott. Mostanra be kellett látnia: semmi nem fog változni.

Lakatos_Bela_index_Barakonyi_Szabolcs

Lakatos Béla
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Lakatos Bélát kétszer is nagy többséggel választották meg fideszesként a hétezres lakosságú Ács polgármesterének, de pártja romapolitikáját már az Indexnek 2013-ban adott interjújában is élesen bírálta. Az volt számára az utolsó csepp a pohárban, hogy szeptember elején Orbán Viktor a menekülteket a romákhoz hasonlította. Most már tényleg otthagyta a Fideszt, az Indexnek adott interjújában elmeséli, mi vezetett idáig, mit gondol a romák integrációjának sikertelenségéről és a menekültproblémáról.

Lakatos Béla kapcsolata a Fidesszel még az első Orbán-kormányig nyúlik vissza, amikor a Magyarországra érkező első uniós roma pénzek elosztását felügyelő PHARE-bizottságot vezette. (A PHARE-programok célja az volt, hogy segítse az uniós csatlakozásra váró országok felzárkózását a nyugati államokhoz.) Azt mondja, a párt és Orbán Viktor is rengeteget változott azóta.

Hiába lobbiztak érte a Fideszben

Az első Fidesz-kormány közel sem volt ilyen szellemiségű, mint a mostani. Én a régi Fidesz-garnitúrából vagyok, amiből egyre többen kiszálltak, vagy már nem aktívak.

– kezdi Lakatos, aki szerint az a Fidesz, amibe ő egykor belépett, konzervatív-konzervatív liberális elveken alapult, és Orbán Viktor maga is Bibó és hasonló személyiségek gondolatain nőtt fel. Mára azonban a Fidesz vezetője elment egy „demagóg, népnemzeti, néha szélsőséges, vagy ahogy ő nevezi, illiberális irányba”. A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: Index

 

Comments are closed.

Videó