W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Miért baj, ha jól működő tanodák támogatást kapnak?

A kérdésre nem tudjuk a választ. Ép ésszel ugyanis felfoghatatlan, hogy pont azok a civilek nem kapnak támogatást, akik évek óta sikeresen kompenzálják a roma gyerekek hátrányait. Nem politizálnak, nem tüntetnek, nem ugrálnak, csak teszik a dolgukat. Mégis kinek ártanak?

tanodapalyazat_eredmenyek1

Ha létezett roma ügyben valami, amiben a progresszív és a konzervatív oldal is egyetértett, az a tanodák szükségessége volt. A tanodák ugyanis egyfelől remek terepei a modern pedagógiai módszereknek, ahol gyerekközpontú, nyitott intézményt lehet működtetni, másfelől pedig az iskolák tehermentesítői, ahol például kapcsolatot tartanak nehezen kezelhető gyerekek nehezen kezelhető családjával is.

Ez a közmegegyezés remekül látszik azon, hogy a korábbi oktatási tárca „elmúltnyolcévben” létrehozott esélyteremtő programjai közül jóformán csak a tanodák maradtak meg. A mostani uniós támogatási ciklusban ráadásul soha nem látott nagyságrendű, több mint ötmilliárd forintos keretet különítettek el tanodák működtetésére. Hurrá!

tanoda003

Borsod megyei tanodás diákok a parlamentnél – az ő tanodájuk sem nyert most

Csakhogy már a kiírásban is láthatók voltak a jelei, hogy a kormánynak valamiért nem célja támogatni a kipróbált, sok-sok éve működő civileket. Olyan aknákat rejtettek el a pályázati feltételek között (pl. havi 14 ezer forint rezsire), ami eleve szinte lenullázta annak az esélyét, hogy az egyszeri civil sikerrel pályázhasson.

Ráadásul több mint fél évet kellett várnia gyakorlatilag a teljes vidéki működő roma civil szférának, hogy végre istenesen pofán vágják őket. Így legalább kétszer szólt. Több civil ugyanis, bízva a döntéshozók szakmai elkötelezettségében, saját kontóra elkezdte (igazából folytatta) a működést, hiszen egy magára valamit is adó tanodának szeptemberben meg kell kezdenie a munkát.

A nyertes lista még nem nyilvános, de azt már tudni, hogy a tapasztalt tanodások közül szinte senki nem nyert. Ritók Nóra és Berki Judit emblematikus alakjai a civil tanodák világának, a kisujjukban több van, mint bárkinek az oktatási tárcánál, aki az üggyel foglalkozik. Tudásukat most néhány oldal papír alapján megmérték. Valakik szerint nem elég jók. Vannak jobbak, rátermettebbek.

Ritók falujában például az a református egyház, amely mellesleg a helyi szegregáció oka. Jó lesz majd a tanoda nekik napközinek, vagy melegedőnek.

El sem tudom képzelni, hogy milyen érzés lesz szélnek ereszteni a gyerekeket. Aki látott már valaha tanodát működni, az tudja, hogy néhány hónap kiesés is sok kárt okoz, szinte mindent elölről kell kezdeni. Ha egyáltalán lesz még esély újrakezdeni.

Kadét Ernő

Comments are closed.

Videó