W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

“Mesterházy versenyt fog futni a Jobbikkal” – Interjú Setét Jenővel [MaNcs]

Az általános közhangulatnak és a közmunkaprogram hatásainak tulajdonítja Setét Jenő a Fidesz tarolását a romatelepeken. Az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat alapítóját a Jobbik erősödéséről és Mesterházy Attila rendpárti fordulatáról is kérdezte a Magyar Narancs.

setet_jeno1416

Magyar Narancs: Az Ide tartozunk! civil csoport a népszámláláson történő identitásvállalás után (lásd: Méltósággal, félelmek nélkül“, Magyar Narancs, 2011. szeptember 8.) az országgyűlési választásokon való részvételre is buzdította a romákat. Van arra becslése, hogy hány roma választópolgár van, és hogy milyen sikeres volt körükben a mozgósítás?

Setét Jenő: Vannak demográfiai és szociológiai becslések arra, hogy a romák közül hányan rendelkeznek választójoggal: körülbelül 480-500 ezren. Választási részvételüket az én ismereteim szerint utoljára Ladányi János mérte 2002-ben, akkor 54 százalékos részvételt állapított meg; hogy ez hogyan alakult azóta és az idei választáson, nem tudom. A mozgósításról annyit, hogy mozgalmunk szervezeti felépítés és erőforrások nélkül próbálta meg a kelet-magyarországi romákat választási részvételre buzdítani, körülbelül 50 aktivistával. Az eredményekről számadatokat nyilván nem tudok mondani, célunk annak a buta és hazug tételnek a megcáfolása volt – amely sajnos jobb- és baloldali politikusok körében is igen népszerű -, hogy a romák nem vesznek részt a választásokon. Meggyőződésem, ez a duma pusztán a politikai felelősség hárítására szolgál, hogy ne kelljen a romákkal párbeszédet folytatni, feléjük ajánlatokat megfogalmazni. Mindeközben a pártok a cigány szavazók mozgósításában, manipulálásában egymást próbálják felüllicitálni.

MN: Idén arról is lehetett hallani, hogy a közmunkásokat megzsarolhatták a szavazás miatt. Ön ismer ilyen történeteket?

SJ: Én nagyobb kitekintéssel vizsgálnám a kérdést. Az az állításom, hogy a roma embereknek plurális és változó a politikai identitásuk, vannak közöttük meggyőződéses baloldaliak és jobboldali konzervatívok is. A roma közösség nagy része ugyanazt a médiát fogyasztja, mint bárki más, így ugyanazt a közhangulatot érzékeli. Mivel a közhangulat most a kormányzó erőket támogatta, döntő többségükben a romák is a Fideszre szavaztak. Tagadhatatlan tény ugyanakkor, hogy ezt a hangulatot nagyban befolyásolta a kiszélesített közmunkarendszer is. Azokban a falvakban, ahol a közmunka az egyetlen lehetőség, ott ez, annak ellenére, hogy a közmunka bére nem nevezhető valódi munkabérnek, jelentősen befolyásolta az emberek döntését. Télen meghirdettek egy közmunkaprogramot, és érdekes módon éppen a választásokig tartottak egy kompetenciaképzést, amiért a résztvevők közmunkás-minimálbért kaptak. A történelemből ismert továbbá az a mondás, hogy amilyen vallású a földesúr, olyan vallásúak a zsellérek is. Ennek megfelelően a polgármester politikai hovatartozása máig meghatározza a helyiek szavazatát, különösen a legszegényebb, kiszolgáltatott emberekkel teli településeken.

MN: Több elemzés kimutatta, hogy a szegregált romatelepekhez tartozó szavazókörökben a Fidesz az országos átlagánál jobban szerepelt. Mennyire sértheti a romák választójogának titkosságát, hogy ez az adat így visszakereshető? Az interjú itt folytatódik.

Forrás: Magyar Narancs, eredeti megjelenés: 2014. április 17.

Szerző: Teczár Szilárd

Hozzászólás

Videó