W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Merkel köszöntötte a roma vezetőt 70. születésnapján

Berlin – A német kancellár, Angela Merkel üdvözölte az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet létrehozásának tervét. „A cigányok szerves része egységes társadalmunknak”- mondta Merkel kedden Berlinben a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa vezetőjének, Romani Rose-nak a 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

ppic-merkel-zu-roma

Romani Rose és Angela Merkel
Fotó: AFP / Berliner Zeitung

Elrettentő, hogy ismét milyen mértékben van jelen a cigányelleneség és az antiszemitizmus Németországban, hangsúlyozta Merkel. Az intézet létrehozásának hozzá kell járulnia az Európa Tanács határozatainak betartásához, a kisebbségeket érő előítéletek leküzdéséhez.

Merkel elmondta, hogy a német állam továbbra is mindent megtesz a náci népirtás roma áldozatai sírjainak gondozásáért. Ez egyértelműen állami feladat – tette hozzá. A nácik 500.000 embert gyilkoltak le roma származásuk miatt.

Romani Rose, akinek 13 közeli hozzátartozóját ölték meg a nácik, köszönetet mondott Merkelnek, szavaiban aktuálpolitikai kérdésekre, a menekültválságra reagált: „Szüleim, akik túlélték a holokausztot, nagyon boldogok lettek volna, ha akkoriban is lett volna egy nő Európában, aki példát mutat őszinteségből és bátorságból.” A németországi roma politikus 1982 óta vezeti a Német Szintik és Romák Központi Tanácsát. Augusztus 20-án volt 70 éves.

Forrás: Berliner Zeitung

Comments are closed.

Videó