W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Megint egy szegedi fegyőr ütött

Szegeden egy szórakozóhely előtt egy BV-tisztként dolgozó férfi, származására tett megjegyzések kíséretében súlyosan bántalmazott egy roma fiút. Az ügyészség a nyomozás során nem vizsgálta a rasszista indítékot. Az Emberi Jogok Európai Bírósága diszkrimináció miatt elmarasztalta Magyarországot az eset kapcsán.

gybcs

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által képviselt panaszos számára 10.000 euró kártérítést köteles fizetni az állam, mert a szegedi ügyészség a rasszista indítékot nem vizsgálta abban az eljárásban, ami a fiatalemberrel szembeni súlyos bántalmazás kapcsán indult.

A roma fiatalemberbe három ismeretlen kötött bele a hajnali órákban egy szegedi szórakozóhely előtt 2011 januárjában. Az incidens közben a helyszínre érkezett egy újabb személy, aki az „ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok?” felkiáltással ütlegelni és rugdosni kezdte a fiút, miközben folytatta a roma származására utaló sértő megjegyzések hangoztatását. A támadás közben azt is közölte az áldozattal, hogy ő rendőr.

Szegeden nemrégiben is történt hasonló eset: egy szintén börtönőr tiszthelyettes idén júliusban a belvárosban belekötött egy bevándorlónak hitt, félvér, kubai-magyar fiúba, majd olyan súlyosan bántalmazták a fiú barátnőjét, hogy eltört az arccsontja. Az elkövető tagadta a rasszista indítékot.

A négy évvel ezelőtti ütlegelésnek az vetett véget, hogy a roma fiú barátnőjének segélykiáltásaira kiérkezett a rendőrség. A férfi, akiről kiderült, hogy nem rendőr, hanem a szegedi büntetés-végrehajtási intézetben fegyőr törzsőrmester, másnap a Facebookon dicsekedett el azzal, hogy előző este ivott, verekedett, „cigány fejét rúgta a földön”, és ezért a fogdán ült.

A sértett a bántalmazás miatt feljelentést tett, és kifejezetten kérte az ügyészséget, hogy rasszista indítékból elkövetett bántalmazás (közösség tagja elleni erőszak) miatt folytassa le a nyomozást.   Az eljáró Szegedi Nyomozó Ügyészség végül arra hivatkozva szüntette meg az eljárást, hogy az elkövető tagadta a terhére rótt cselekményt, és nem lehetett a rasszista motivációt bizonyítani. A törzsőrmestert egyébként még csak meg sem gyanúsították gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével, és egyszer sem szembesítették az eljárás során a sértettel, annak ellenére, hogy elismerte, ő írta a bejegyzést a közösségi oldalra.

A sértett a NEKI segítségével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2015. október 20-i ítéletében a NEKI érvelésének helyt adva hozta meg ítéletét. Az EJEB indoklása szerint az ügyészség nem folytatott le megfelelő nyomozást, és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy feltárja, vajon a támadó tettét romaellenes szándékból követte-e el.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda a strasbourgi bíróság ítélet kapcsán sokadszor állapítja meg, hogy a kisebbségi csoportok védelmére rendelt tényállást a hatóságok nem alkalmazzák, ha az áldozat a roma.

Az elkövetőt egyébként tárgyalás nélkül garázdaság miatt egy év próbára bocsátásra ítélték .

Az ügy részletes előzményeit a NEKI Fehér Füzete tartalmazza.

 

Comments are closed.

Videó