W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Megalakult az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet – nagyágyúk álltak be a roma civilek nemzetközi összefogása mögé

Egy alig több mint három éve alakult nemzetközi roma civil társaság, az Alliance for European Roma Institute elérte, hogy az európai romák művészetét és kultúráját bemutató intézet nyíljon Berlinben. Az alapítók szándéka szerint az intézmény elősegíti a kisebbségekkel szembeni előítéletek csökkentését.

junghaus_timea

Junghaus Tímea, az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet ügyvezető igazgatója

Az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) szeptemberben nyílik meg a német fővárosban. Az intézmény avatóját június 8-án, csütörtökön tartották a szövetségi köztársaság külügyminisztériumában – a végső helyszín Berlin központjában nyílik meg ősszel.

A nyitó ünnepségen beszédet mondtak az intézet létrejöttében kulcsszerepet játszó szervezetek vezetői, így Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács vezetője és Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős német kormánymegbízott.

A ceremónián nyolc ország roma művészeinek alkotásai mutatkoztak be, így például Balogh Tibor festőművész képeit tekinthették meg a résztvevők; a Berlinben élő Snétberger Ferenc gitárművész pedig tanítványaival adott koncertet az eseményen.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Szövetségének elnöke üdvözölte a német kormány kiállását az ERIAC mellett, szerinte ez irányt mutat az unió többi kormányának is. Thorbjorn Jagland szerint az intézet egyik célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a roma kultúra értékeire, de fontos cél az is, hogy a roma embereknek is segítsen büszkének lenni saját kultúrájukra és történelmükre. Soros György hasonlóan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy „az ERIAC elengedhetetlen egy büszke roma identitás megteremtéséhez.”

Az intézet vezetője Junghaus Tímea művészettörténész lett, aki két évre nyerte el az intézmény ügyvezető igazgatói posztját. Az RSK kérdésére elmondta: néhány napja jegyezték be az intézetet fenntartó szervezetet, ezt ünnepelték most az alapítókkal. Most kezdődik a szervezetfejlesztés, szeptemberig kijelölik a helyszínt, amit Junghaus egy tágas, hangulatos térként képzel el, amely alkalmas a roma kultúra és művészetek bemutatására, tudományos kutatómunka folytatására, valamint konferenciák, workshopok rendezésére is.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az intézet nem múzeum lesz, nem szervez saját gyűjteményt, hanem sokkal inkább helyi és regionális roma kezdeményezéseket kíván népszerűsíteni, támogatni. Az intézmény számít a roma szakemberek tudományos és közéleti hozzájárulására, egyfajta tudásközpontként is kíván működni. Már most sok roma szervezet ajánlotta fel együttműködési szándékát.  Junghaus szerint az intézmény számára fontos, hogy a roma művészek alkotásai bekerüljenek a fősodorba, ezért – és mert nincs igazán nagy presztízzsel bíró roma kulturális intézmény – elsődleges feladatuk lesz, hogy az ERIAC kapcsolódjon a nagy művészeti intézményekhez, kiállító terekhez, zenei központokhoz, de az is lényeges, hogy segítsék a roma művészek alkotómunkáját.

Az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet küldetése, hogy tudatosítsa: kulturális befogadás nélkül társadalmi befogadás sem képzelhető el, a roma kulturális jogoknak is teret kell, hogy adjon Európa. „A roma művészetben óriási potenciál van, hiszen jelenleg ez az egyetlen pozitív téma a romákkal kapcsolatos közbeszédben” – emlékeztetett az igazgató.

 

Comments are closed.

Videó