W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsanel

Masina mesék – Szomolyai babos tészta

Szomolyán jártunk Mautner Zsófival és Tonté Barbarával, a Romani Gastro háziasszonyával. Vendéglátónk, Irénke mutatta meg azt az egyszerű de nagyszerű ételt, amely egyébként nem csak a helyi romák kedvence, de az olasz konyhában is előkelő helyen áll pasta fagioli néven.

A borsod megyei Szomolyán a romák évtizedekig a falu fölötti hegyoldalba vájt komfort nélküli barlanglakásokban éltek.  A romantikus hatást keltő rusztikus építmények korántsem voltak ideális lakhelyek. Télen a hegytetőre felkapaszkodni is gyakran nyaktörő mutatvány, de a mosáshoz, fürdéshez, vagy főzéshez szükséges sok vödörnyi vizet a hegyoldal alján lévő kútról felhordani különösen emberpróbáló feladat volt. Kállai Józsefnét, Irénkét ennek ellenére szép emlékek fűzik az utcához. Jó időben az asszonyok hétvégente összeültek a lakások elé traccsolni, a gyerekek eközben együtt játszottak, a férfiak pedig kártyáztak – jó volt a közösségi élet.

„Ahol most lakunk, az sokkal kényelmesebb, van minden a házunkban, szeretnek a szomszédok” – meséli az asszony, aki többtucatnyi helyi családdal együtt tíz éve egy telepfelszámolási program keretében költözött be a faluba. Irénke amúgy nem igazán szereti a babos tésztát. A receptet fiatalasszony korában férje családjánál, a közeli Sályon tanulta meg. Mivel a helyi romák kedvence volt, ezért annyiszor kellett ennie, hogy a végén ráunt. Gyerekei és unokái viszont folyton unszolják, így hát enged a családi nyomásnak és havonta egyszer-kétszer azért az asztalra kerül ez az egyszerű, de remek étel.  Pasta fagioli néven egyébként az olaszoknál is gyakori fogás – éppúgy a talján gasztrokultúra része, mint a spagetti vagy a pizza. Egy filmjében még a negyvenes-ötvenes évek hollywoodi sztárja, Dean Martin is megénekelte, a szerelemhez hasonlítva a „pasta fazool”-t.

 

Comments are closed.

Videó