W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Maradjanak-e cigányok Miskolcon?

Az őszi választások közeledtével maximális fordulatszámra pörgött fel a miskolci bürokrácia: mindenkinek mennie kell, aki valamiért nem felel meg a nemrég szigorított helyi rendeleteknek, köztük olyan családoknak is, akik egyáltalán nem maradtak el a lakbérrel, rezsivel. Az intézkedések egyértelműen a szegényeket, azon belül is a cigányokat sújtják. Bemutatunk néhány érintett családot, és a cikk végén szavazhat, hogy lehet-e helyük egy magyar nagyváros szociális bérlakásaikban.

1_család_04

Fotó: Hajdú D. András

Miskolcon ötmilliárdos beruházással felújítják a stadiont, és Kriza Ákos polgármester szerint nem várható el, hogy oda “nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló”. Ezért a miskolci önkormányzat az e célra átalakított rendeletekre támaszkodva kiteszi a számozott utcák nevű, közepesen lepusztult kertvárosias környék (zömmel cigány) lakóit. Az első körben érintetteknek augusztus végéig kellett távozniuk, de a stadionos érvelés alapján egyértelműnek tűnik, hogy előbb-utóbb mindenkinek mennie kell.

De kikről is van szó?

A Roma Polgárjogi Mozgalom BAZ megyei aktivistái Havas Gábor és Lengyel Gabriella szociológusok vezetésével kutatást végeztek a számozott utcákban élőkről, és ennek első eredményei már nyilvánosak. Az adatfelvétel a háztartások bő felére terjedt ki, és összességében valamivel rosszabb képet mutat a valóságnál, mert a jobb státuszú lakosság – a nem romák, a háztulajdonosok és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők – kisebb arányban voltak hajlandóak válaszolni a kérdésekre. Összesen 112 háztartásról sikerült adatot felvenni.

  • A 112 háztartás közül négy a háztulajdonos, 58 határozatlan idejű lakásbérleti szerződéssel bír, 38 lakásban határozott idejű szerződéssel laknak.
  • 12 családnak nincs érvényes szerződése, mióta a határozatlan idejű szerződéseket korábbi tartozás miatt az üzemeltető Miskolci Ingatlankezelő (MIK Zrt.) felbontotta, és a befizetés után nem rendezte a lakók státuszát.
  • A határozott idejű szerződések hátterében vagy korábbi tartozás áll (akkor váltották át határozatlanból határozottra), vagy az évtizedes helyben lakás után a család lakást cserélt a területen, és az új szerződés már automatikusan határozott idejű lett.
  • Az itt élők 85 százaléka Miskolcon született, tíz másutt a megyében. A felnőttek jellemzően 8 osztályt végzett (57 százalék), egykori vasgyári, vagy egyéb nehézipari üzemben dolgozó munkások, illetve a munkások leszármazottai.

A Roma Sajtóközpont cikke 5 helyi család egyedi történetével itt, az Indexen olvasható

Comments are closed.

Videó