W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Lovasrendőrök rohamától félnek az ózdi cigányok [abcúg]

Csak találgatni mernek az Ózd nyomortelepein élő cigányok, hogy milyen lesz a következő öt évük a jobbikos polgármester kétharmados győzelme után: lovasrendőröktől, térfigyelő kameráktól, kilakoltatástól és dózerolástól tartanak. Sokan viszont örülnének annak, ha valóban rend és fegyelem lenne, néhány cigány le is adta a szavazatát a Jobbikra. Igaz, csak titokban.

ozd_abcughu_magocsi_marton

Fotó: Magócsi Márton / Abcúg.hu

Pár nappal ezelőtt kétharmados többséggel nyert itt a 27 éves jobbikos polgármesterjelölt, Janiczak Dávid. Ez már a második nekifutás volt az ózdi polgármester-választáson: első körben mindössze 66 szavazattal verte meg az addig hivatalban lévő polgármestert, Fürjes Pált. A Fidesz megfellebbezte az eredményt, de másodszorra még nagyobbat nyert a Jobbik, több mint 5ooo szavazat előnnyel.

A cigányokat megölik, így is, úgy is

“Nem örülünk, egy csöppet sem. Itt mindenki a Fideszre szavazott” – mondja egy fiatal lány, aki a telep melletti úton álló, kitört ablakú buszmegállóhoz tart, ahol pár perc alatt egyre több nő és kisgyerek verődik össze. Nem jó lekésni a járatot, hiszen alig megy pár busz naponta a 6-7 kilométerre lévő városközpontba. Márpedig a telep vezetékes víz, úthálózat, szennyvízhálózat és közvilágítás nélkül élő körülbelül 6oo lakosa csak így tud a belvárosba jutni. “A jobbikos megvette pénzzel, étellel meg minden mással az embereket, hogy szavazzanak rá. Meggyőzött így még talán néhány cigányt is. De hát mi ez? Most én egy zsák krumpliért feladjam a jövőmet?” – méltatlankodik egy idős cigány asszony, aki szerint azok, akik környéken “félreszavaztak” a Jobbikra, ezt inkább titkolják.

A választás napján a területi választási bizottság egyik tagja lement a telepre, hogy figyelmeztesse mindenkit: ma szavazás van, menni kell. A bánszállásiak a politikával nem nagyon foglalkoznak (a Budapesten szervezett tüntetésekről azért hallottak, de azt hitték, hogy “azért akarják lemondatni Orbánt, mert cigány”). Azt viszont szinte mindenki meg tudta mondani, hogy a Fidesz pontosan mekkora mértékben csökkentette, illetve tervezi csökkenteni a segélyeket: “22 ezerből kellene megélnünk négyen. Osztunk, szorzunk, de végül mindig az lesz, hogy többet éhezünk, mint amennyit eszünk” – mondta az idős cigány asszony. Mellette egy fiatal lány kacarászva megjegyezte, hogy mindegy, ki nyer, “a cigányokat megölik, így is, úgy is” – erről azonban nem beszélt többet, mert a völgy másik végéből felbukkant a busz, ezzel egy időben tízéves forma fiú messziről kezdett sprintelni, hogy odaérjen a megállóba. Zöldi Blanka teljes riportja itt olvasható.

Forrás: Abcúg

 

Comments are closed.

Videó