W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel, Prikezsia

Létük eleve rendbontás

Abszurd rendőrségi bírságolások áldozatai a legkiszolgáltatottabb emberek, közöttük is elsősorban a vidéken élő romák. A Roma Sajtóközpont kezdeményezésére kortárs írók és neves színészek hívják fel erre a figyelmet.

szabsert_camp_cov

„Kerekes kézikocsin hulladékvasat szállított a MÉH-be. A kocsit az úttest szélén tolta. Egy rendőrjárőr felszólította, hogy menjen fel a kocsival a járdára és megbüntette. Néhány méterrel később egy másik járőr megbüntette, és felszólította, hogy menjen a kocsival az úttestre. A MÉH közelében egy harmadik járőrrel találkozott, ő is megbüntette, amiért az úttesten tolta a kocsit.” (2015 őszi eset – az RSK önkénteseinek gyűjtése)

Abszurd rendőrségi bírságolások áldozatai a legkiszolgáltatottabb emberek, közöttük is elsősorban a vidéken élő romák. A Roma Sajtóközpont kezdeményezésére kortárs írók és neves színészek hívják fel erre a figyelmet.

A szabálysértési bírságolások faluhelyen elsősorban cigány embereket érintenek, akiket olyan dolgokért büntetnek, amiért más embert meg sem állítanak. A Roma Sajtóközpont (RSK) önkéntesek segítségével tavaly ősszel vidéki településeken gyűjtött mintegy ötven esetet.

A gyakran értelmetlen tényállások (pl. kopott a bicikligumi, nem a zebrán ment át, pedig nincs is zebra) mellett az is jellemző, hogy kisebb kihágásért azonnal büntet a rendőr, és aránytalanul magas összegre, holott lehetősége lenne figyelmeztetnie is, például, ha nincs csengő a kerékpáron.

A bírságok kifizetésének elmaradása jobb esetben közérdekű munkával ledolgozható, de sokszor több napos elzárást is eredményezhet, ha ez a lehetőség valamiért nem áll fenn, ugyanis a megbírságoltak gyakran nem tudják kifizetni a tetemes összegű büntetéseket. Az RSK két éve már hosszabb kampányt szentelt a rendőrség bírságolási gyakorlatának, az Indexen lehetett szavazni a legabszurdabb esetre, az eljáró rendőrőrs kapta az Aranysárhányó-díjat.

Az RSK most kortárs írókat kért fel a friss ügyek irodalmi átdolgozására, melyeket az alábbi videókon Fullajtár Andrea, Fekete Ernő, Kulka János (Katona József Színház), Csuja Imre és Nagy Zsolt (Örkény Színház) színművészek adnak elő.

Háy János, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Spiró György eredeti szövegeit valamint az összes videót ide kattintva, az Index oldalain lehet elérni.

 kapcsolódó:

[Háy János] A zebra

[Kukorelly Endre] Ezért kifizette – Helyzet, leírás

[Parti Nagy Lajos] Romabicikli

[Spiró György] Változatok

[B. Zetas Péter] Sose-múlók stációi

 

Comments are closed.

Videó