W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Letöltendőt kapott a cigány gyerekek meggyilkolására buzdító szélsőséges [gépnarancs]

Három évet és nyolc hónapot kell majd börtönben töltenie az elsőfokú ítélet alapján Györke Zsuzsának, aki 2013-ban tett közzé roma kislányokat ábrázoló fotókat, a hozzáfűzött szöveges felirattal pedig arra buzdított, hogy ne hagyják őket felnőni – öljék meg a gyerekeket. Szele Tamás írása.

letoltendo

Ahol eljárás folyik, ott előbb-utóbb ítélet is születik – született is a tegnapi napon, abban az ügyben, ami már két éve nyúlik, mint a rétestészta, most már leírhatjuk az elítélt nevét is: Györke Zsuzsa ügyében. Aki bizony rasszista alapon uszított, mégpedig gyermekgyilkosságok elkövetésére. Bizony, példásan elmarasztalták, annyira, amennyire ez a förtelmes vétek megérdemli: három évet és nyolc hónapot kell majd börtönben töltenie.

Tegnapelőtt kissé felelevenítettük az emlékeket az ügy kapcsán, melyben kulcsszerepet játszott az internetes sajtó: ugyanis a netes lapok nélkül egészen egyszerűen képtelenség lett volna védekezni a közösségi oldalon terjedő uszítás ellen. Paradox a helyzet, de tény: a nyilvánosan terjesztett rasszizmustól a második nyilvánosság védte meg a közösséget. Mellesleg, ezt a védelem az eljárás során meg is próbálta a média vétkéül felróni: szerinte ugyanis a kutya sem vette volna észre egy néhányszor tíz fős közösségen kívül, hogy az elítélt cigány kisgyermekek megölésére buzdít. Egyfelől, ha csak húszan osztják meg, és mindegyiküknek csak száz ismerőse van, az is kétezer ember, kétezer fő, aki látja a borzalmas képet, másfelől pedig, a bűn nem bűn, ha kevesen tudnak róla? Ha eltitkoljuk, kevésbé sérti a jogot? Hej, doktor úr, nem így védekeztem volna, ebben az esetben nem volt jó módszer a támadás…

birosag_gyorke_ugy-gepnarancsfoto

A tárgyalás – fotó: gépnarancs

Amint nem volt megfelelő védekezés a vádlott nehéz gyermekkorára és csekély felfogóképességére hivatkozni sem. Annyira bizony beszámítható, hogy felismerje tetteinek következményeit, azoknak súlyát, és a nehéz gyermekkor ilyen kontextusban elég különös érv: tehát, aki rossz körülmények között nő fel, annak joga lenne meggátolni másokat abban, hogy egyáltalán felnőjenek? Azt pedig kár is volt említeni, hogy az akkor még vádlott jelenleg Nyugat-Európában él és dolgozik, ahol a társadalom elismert tagja, ugyanis arra semmiféle bizonyíték nincsen, hogy el is ismerik – csak arra, hogy ott él. A bíróság előtt kártyavárként dőlt össze a védelem, a dr. Buri Edina bírónő által vezetett tanács kemény, igazságos verdiktet hozott, igaz, csak első fokon.

Három év, nyolc hónap, letöltendőt kapott az elítélt. (Nyolc hónap egy korábbi, eddig felfüggesztett garázdaság büntetése). Három évre eltiltották a közügyektől. Szele Tamás teljes írása itt olvasható.

Forrás: Gépnarancs

Comments are closed.

Videó