W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Leesett egy cigány zsebkendője? Na és? [Index]

Abban az országban, ahol egy állampolgárnak tíz napot kell börtönben tölteni egy utcán elejtett vagy akár eldobott zsebkendő miatt, komoly probléma van az igazságszolgáltatással. Többnyire azért, mert ilyenkor igazság nem igazán szolgáltatik. 

wrong_naes_bobis

Az elmúlt napokban a magyar média jelentős figyelmet szentelt azoknak a kirívóan magas, sokszor abszurd indokok alapján kirótt szabálysértési bírságoknak, amelyeket a rendőrség beszámolók alapján többségiben mélyszegénységben, gyakran szegregált telepeken élő roma állampolgártársainkra vetett és vet ki folyamatosan. A Roma Sajtóközpont munkatársai az elmúlt hónapokban 140 olyan esetet dokumentáltak több mint 50 magyar településről, amelyekben a romákra kirótt bírságok alapja nemhogy felháborító, de sokszor egyenesen embertelen volt. És ezek csak a dokumentált esetek.

Amíg legtöbbünknek egy etikátlan rendőr eljárásmódja miatt érzett kiszolgáltatottság pusztán ritka tapasztalat marad, addig sokaknak az ilyen jellegű, zaklatással felérő rendészeti eljárások a mindennapok részévé válnak.

Bár a média az elmúlt napokban erre a jelenségre tanúsított figyelme örvendetes, az effajta rendőrségi gyakorlat sem nem ismeretlen, sem nem újkeletű Magyarországon. Abban az esetben, amikor a bűnüldöző szervek munkatársai az etnikai, faji, vallási vagy nemzeti hovatartozást kizárólagos vagy döntő megalapozásnak használják intézkedési, letartóztatási, vagy vádemelési jogköreik gyakorlása során, megkülönböztető etnikai profilalkotást követnek el. A megkülönböztető etnikai profilalkotás pedig az etnikai diszkrimináció egy különösen alattomos formája, és egyben jogsértő. (Ellentétben azokkal az esetekkel, amelyekben az etnikai hovatartozás részét képezi egy gyanúsított leírásának egy adott bűntett esetében – „bűnelkövetői profilalkotás.”) Bóbis Zsolt teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Index

A szerző az Open Society Justice Initiative munkatársa.

Comments are closed.

Videó