W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Látszat és valóság – az érpataki üzleti modell [Átlátszó]

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell. Az Orosz Mihály Zoltán polgármesterhez köthető Benefícium Szeretetszolgálat által felvásárolt ingatlanok többsége szemetes, gazos, ahol viszont dolgoznak az önkormányzat közmunkásai, ott az elszámolásokkal van baj: ilyenek ugyanis egyáltalán nincsenek. Viszont közmunkásként fizetik az Orosz-féle politikai szervezet aktivistáit, és a polgármester a település egyéb erőforrásait is rendszeresen használja politikai projektjeihez.

OMZ_modell

A képviselőtestület által el nem fogadott 2015-ös zárszámadásban 74 millió forint elköltését annyival intézné el a polgármester, hogy dologi és folyó kiadások.

Mintegy ötven ingatlant vásárolt fel a polgármester által irányított Benefícium Szeretetszolgálat Érpatakon – derítette ki az Átlátszó.hu nemrég.

Az egykor elhanyagolt, lepusztult ingatlanokon ma mezőgazdasági termelés folyik egyrészt, másrészt csak így biztosítható, hogy az állam ne sajátíthassa ki a munkához szükséges ingatlanvagyont – mondta Orosz Mihály Zoltán a múlt heti, a Parlament előtt tartott sajtóeseményen.

A mezőgazdasági hasznosítás bizonyítékaként fényképeket is mutogatott, igaz, ezek egy része pont nem benefíciumos, hanem önkormányzati telkeket ábrázolt. Ettől függetlenül valóban működik kertészet néhány megvásárolt telken, csak éppen a leglátványosabb elem, a Parlament előtt mutogatott fóliás termesztés nem ott, hanem önkormányzati telken zajlik.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás gyanújával nyomozást rendelt el az érpataki polgármester által vezetett szeretetszolgálat ingatlanszerzései miatt. A nyomozással az ügyészség a nyíregyházi rendőrkapitányságot bízta meg.

Látszat és valóság máshol is elválik egymástól: egy héttel a parlamenti eperosztás után az érpataki epresben azt láttuk, hogy ládaszám rohad a leszedetlen gyümölcs a földön; helyiek szerint a kertben egy hete nem járt senki. Az meg már valóban csak hangulati elem, hogy a parlamentnél osztogatott epret szedő közmunkások panasza szerint Orosz még azt sem engedte meg nekik, hogy egy fél kilót hazavigyenek. Még több érdekes részlet Becker András és Móricz Csaba cikkében az Átlátszón:

– Szerződés és elszámolás nélküli bérleti jogviszonyok a polgármester egyesületével; ha vannak is szerződések, azok tartalmát még a település képviselő-testülete nem ismeri, azokat nem hagyta jóvá.

– A bérelt területeken folyó gazdálkodásnak nincs megfogható nyoma az önkormányzat bevételei között, miközben az egyébként nem gazdálkodó egyesületnél valamiből tízmilliós bevétel keletkezik.

– Védőfelszerelés és munkaruha nélkül dolgoztatott közmunkások tartják rendben a polgármester egyesületének ingatlanait, miközben a politikai projektjében dolgozó fiatalok helyi közmunkásként kapnak fizetést.

– Orosz tényleges elszámolás és ellenőrzés nélkül használja politikai projektjéhez a település és a hivatal erőforrásait, telefontól a kisbuszig, ehhez még helyiséget is az önkormányzat biztosít: itt van, ugye, a „központi bázis”.

– A polgármester évek óta nem hajlandó elszámolni még a képviselőtestületnek sem a településen folyó gazdálkodás eredményeivel, adott esetben jogerős bírósági határozat ellenére sem tájékoztatja a képviselőket kellő mélységben a zárszámadás egyes tételeiről.

Forrás: Átlátszó.hu

 

Comments are closed.

Videó