W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Lakásháború a szegények ellen [Index]

Magyarországon egyre több család küzd lakhatási problémákkal. Az egyik lehetséges megoldás egy szociális bérlakáshálózat lehetne, de a hazai rendszer visszásságai miatt a lehetetlen helyzetbe hozott önkormányzatok inkább megszabadulni igyekeznek a tulajdonaiktól, mint ilyen formában felhasználni azokat, a szegényeket pedig igyekeznek a saját területükön kívülre tolni. Így a rászorulók egyre kijjebb szorulnak a városok peremére, ahonnan gyakran már nincs visszaút.

berlakas

A rendszerváltás óta minden kormány alatt fel-fel merül, majd elhal a kérdés, hogy miért nincsen Magyarországon működő szociális bérlakásrendszer, ami megoldást nyújthatna az ilyen családok problémáira. Akik nincsenek is kevesen, becslések szerint a magyar háztartások nagyjából 15 százaléka komoly anyagi gondokkal küzd, lakbér-, rezsi-, vagy hitelhátraléka van, és a háztartások ötöde a jövedelmének több, mint 30 százalékát költi a lakhatásra.

Utóbbi állapot a nemzetközi gyakorlat szerint lakásszegénységnek minősül, és az arányok nem javulnak: az utóbbi évek hirtelen árrobbanása az ingatlanpiacon a rászorulók számára még nehezebbé teszi a helyzetet. Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan használhatná az állam a köztulajdonú lakásállományt az éleződő lakáspiaci helyzet tompítására és a bajba jutott családok támogatására.

A labda azonban nem az államnál pattog, mivel a rendszerváltás után a köztulajdonú ingatlanokat átruházták az önkormányzatokra, akik viszont a rendszer visszásságai miatt ellenérdeketek egy szociális bérlakásrendszer fenntartásában.

Az önkormányzatoknak gazdaságilag és politikailag is öngyilkosság lenne ebbe az irányba lépni – mondja Hegedüs József, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója. De miért merülnek fel egyáltalán gazdaságossági szempontok egy szociális kérdésnél? A válasz az önkormányzatok feladatai és finanszírozása körül keresendő.

Legyetek szegények máshol

Egy bérlakásrendszer a szociális rendszer többi eleméhez hasonlóan újraelosztást valósítana meg, az ilyen típusú politikákat pedig központosítottan célszerű kivitelezni – mondja Hegedüs. Ezzel az általános elvvel megy szembe a magyar gyakorlat, amelyben az önkormányzatoknak területi szinten kellene kivitelezniük egyfajta újraelosztást a lakások terén, ehhez pedig sem a forrásaik, sem a lehetőségeik nem adottak. Az állam egyszerűen áttolt rájuk egy olyan feladatot, amelyet neki kellene elvégeznie. Így jobb híján amelyik csak teheti, azt a stratégiát választja, hogy a problémákat nem kezeli, hanem megpróbálja áttolni a saját területéről valahova máshova. Előd Fruzsina cikke itt olvasható.

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó