W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Lajkó – Cigány az űrben [origo]

A történelemkönyvekből tudjuk, hogy Gagarin volt az első ember az űrben, Lengyel Balázs szatírája viszont azzal a teljesen bizarr és mulatságos gondolattal játszik el, hogy mi van, ha ez az egész hazugság volt, és valójában Lajkó, a roma származású magyar permetezőpilóta jutott fel először a csillagok közé?

Lajko_film_Fotó_Adrian_Zoltan_origo

Keresztes Tamás a Lajkó – Cigány az űrben című film forgatásán
Fotó: Adrián Zoltán – Origo

A Lajkó – Cigány az űrben 1957-be, az Amerika és a Szovjetunió között folyó űrverseny időszakába visz minket vissza, amikor a két nagyhatalom azért feszült meg, hogy mielőbb embert juttassanak fel az űrbe, és aztán élve le is hozzák onnan.

Lengyel Balázs filmje A tanú nyomdokain lépkedve szatirikus megközelítésből dolgozza fel a szocialista múltat, közben pedig egy lehetetlen álmokat dédelgető permetezőpilóta kitörését meséli el. Szürreális véresővel indít, jól kifigurázza Brezsnyevet, és az alkotók szándéka szerint azok is bírni fogják a film fekete humorát, akik életkoruknál fogva kimaradtak a szocializmusból.

Hogy kerül egy magyar permetezőpilóta Bajkonurba?

A szovjet propagandagépezet baráti gesztusként tálalja, hogy űrhajósokat keresnek a keleti blokk országainak fiai és lányai között, miközben valójában csak pár balekot emelnek ki a szocialista országok másodrendűnek gondolt állampolgárai közül, hogy aztán egy szupertitkos program keretében szabadon kísérletezzenek velük, és így alaposan felkészüljenek Gagarin dicsőséges kilövésére.

Sírni fogunk, vagy nevetni?

A producer elmondása szerint a dráma és a vígjáték közti vékony határmezsgyén fog billegni sok jelenet.

A nosztalgiát és a pátoszt elfelejthetjük

A film ötlete abból eredt, hogy az oroszok ugyan már számos filmet készítettek a világűrbe kijutó emberről, de ezek mind hatalmas pátosszal nyúltak a témához, vígjáték formájában még egyszer sem dolgozták fel. Ezt a hiányt pótolhatja majd a Lajkó. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: origo

 

Comments are closed.

Videó