W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Külföldiügynök blogja #2 – Detroit spirit (Civil megoldások 1.)

Az egykor virágzó, kétmillió lakosú Detroitban ma 650 ezer ember él. Komplett utcák ürültek ki, elhagyott háztömbök sorakoznak a sugárutakon. Az átlagéletkor 59 év, az itt született fiatalok menekülnek. A munkanélküliségi ráta 14%, a fiatalok körében ez eléri a 40%-ot. Az afroamerikai lakosok aránya meghaladja a 80%-ot. Detroitot a gazdasági válságtól kezdve, a korrupt vezetőkön át, bankcsődök és gyárbezárások tették élhetetlenné.

Ilegally dumped tires sit in front of a vacant, blighted home in a once thriving neighborhood on the east side of Detroit

Korábban Amerika 5. legnagyobb városában, az autóipar fellegvárában most csak az igazán elszántak maradnak, akik szívvel, lélekkel hisznek Detroitban. De ők most újra életet visznek a városba. A sok kudarc, csőd és a kiábrándító politikusok után az új vezetés a civilekre bízta a várost. A két éve megválasztott polgármester 15 közösségépítőt bízott meg, hogy járják a városrészeket, beszélgessenek az emberekkel, gyűjtsék össze a helyiek igényeit, indítsanak közös programokat, projekteket. Vicki Kovari, a Neighbourhood Department, a közösségépítő csapat vezetője szerint a közösségre és a civilekre kell, és megéri építeni. A detroiti vezető szerint a helyi közösségek nagyon sok olyan feladatot vesznek át, ami igazából a város feladata lenne, de a csőd miatt nincs rá forrás. Ilyen például a parkok tisztán tartása. Egy-egy parkot helyi közösségek örökbe fogadhatnak, a gondoskodásért cserébe pedig eseményeket szervezhetnek oda szabadon és ingyenesen.

Ennél nagyobbat álmodott Tom Woiwode, ő nem egy parkot, hanem a folyó partszakaszát fogadta örökbe. A városiak 15 évvel ezelőtt nem tudtak lemenni a folyóhoz, nem volt összeköttetés a város és a part között. Civilszervezetek – Tom alapítványával az élén – összefogtak a lakókkal, és a 10 kilométeres partszakasz rehabilitációjáért kezdtek el lobbizni. A városvezetés támogatása után már csak a befektetőket kellett megnyerni, de az elszánt csapatnak, bár évekbe telt, de ez is sikerült. A part azóta is folyamatosan bővül: parkok, éttermek, kávézók, játszóterek és bicikli út épült. Detroit leglátogatottabb része lett. (részletek itt)

Detroitból nemcsak menekülnek az emberek. Igaz, akik ide születtek fiatalok, hamar elhagyják a várost. Az elmúlt pár évben azonban egy ellentétes folyamat is elindult: hipszterek, művészek költöztek be, akik izgalmasnak tartják az éledező várost. Persze az se elhanyagolható szempont, hogy elég olcsón lehet ingatlanokat vásárolni. Egy 70 négyzetméteres lakást már 30000 dollárért (8 és fél millió forintért) megszerezhetünk.

via Külföldiügynök

Ahogy számos portál, köztük például a 444 megírta: a csődbe ment Detroit apokaliptikus képei régóta hálás témának számítanak. Jó sok galériát végig lehetett már nézni a pusztuló nagyvárosból, általában drámai hangulatú fotókon.

Ha mindezt egy nyomasztó hangulatú krimibe ágyazva élné át, ajánljuk a Low Winter Sun című amerikai bűnügyi filmsorozatot. (Magyar nyelvű felirat is van hozzá…)

kapcsolódó:

Külföldiügynök blogja #1 – Amerikába mentünk

 

Comments are closed.

Videó