W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

[Kukorelly Endre] Ezért kifizette – Helyzet, leírás

„Helyzetleírások” – cigány ember ezt meg ezt így és így teszi, rendőr erre így meg így lép –, és az a feladat, hogy valamelyikről írjak valami fájdalmas-ironikus rövidet. Jó. Legyen az, hogy a cigány átmegy apósához tűzifáért, úgy kezdődik, mint egy cigányvicc.

A legkiszolgáltatottabb embereket gyakran büntetik meg olyasmiért, amiért másokat nem. Önkéntesek segítségével eseteket gyűjtöttünk, melyeket kortárs írók dolgoztak fel. (RSK)

Három házzal odébb lakik az após, onnan szállítja a fát kézikocsival. Rendőrök igazoltatják, hova lesz a séta, honnan a fa, van-e róla papír satöbbi, mondja a cigány, neve Miklós, hogy az apósától kapta, itt lakik a szomszéd utcában. Jó, akkor a rendőrök a kézikocsit vizsgálgatják, miért nincs rajta lámpa, nincs kivilágítva, de hát nappal van, jó, nappal van, de miért nincs rajta névtábla házszámmal, az minek, hát hogy tudni lehessen, kié, nem tudtam, hogy kell, mondja a cigány.

Neve Miklós.

Hát Miklós, tudta vagy nem, feljelentjük, közlik vele a rendőrök, fel is jelentették. Két hét múlva kap a Miklós, egy bírósági határozatot csekkel 8000 forint bírságról, mire bemegy az önkormányzathoz, hogy szeretné ledolgozni, de nem lehet. Közlik vele, hogy nem lehet. Kifizette. 2015. május 15-én meg, tök mindegy mikor, szóval f. év május 15-én este nyolc körül cigány elkíséri élettársát az orvosi ügyeletre. Kocsival mennek, a nő vezeti a tragacsot.

Van kocsijuk, ugye.
Már ez is!
És van jogsija a spinének, baszd szájba.

Ülnek szépen a folyosón, egyszer csak behallatszik egy rendőrautó jelzőhangja, erre föl cigánycsávó kimegy megnézni, hogy mi az ábra, de miért megy ki!

Mit kíváncsiskodik? Ne érdeklődjél, baszd meg. Oké, kimegy a kíváncsi cigány, a rendőrök meg fölszólítják, hogy álljon már odébb pár métert, álljál mán odább, mire mondja nekik, hogy nincs jogosítványa, mert nincs.

Bevonták stb., mindegy. A rendőrök meg, hogy nem baj, csak álljon arrébb. Arrébb áll. Kiszáll a kocsiból, a rendőrök kérik a jogsiját. Ami nincs. Meg is basszák a cigányt negyvenötezer forintra.

Vagy az, hogy 2015. április 14-én a délelőtti órákban cigány az út egyik oldaláról az út másik oldalára szeretne átjutni. Innen oda. Maradna nyugton!
Mit mászkál ide-oda, nem?

Lelép, rendőr megállítja, és megbünteti huszonöt ezerre, mert nem egyenesen ment át az úton, hanem sréhen. Pár éve költözött a településre, volt már börtönben betörések miatt, mióta itt él, nem. Sréhen megy.

Jóformán ahányszor találkozik a cigány a rendőrrel, az megbünteti valamiért. Miért megy sréhen. Vagy az, hogy cigány autóján elromlott az index lámpa, emiatt folyamatosan megbüntetik. Egymás után három különböző helyszínen. A rendőrök telefonon értesítetik egymást, várják a cigányt, és megbüntetik. Egyszer a fiát is megbüntették emiatt az index miatt. Felesége rokkantnyugdíjas, családtagok száma nyolc. Ahelyett, hogy megcsináltatta volna az indexet. Eladta volna a kocsit a MÉH-nek. Vagy bedöglött volna a rendőrök telefonja. Vagy valami. Van az is, hogy cigány eladja a házát, ezek után kap egy hatvanezres büntetést, amiért nem tartja rendben a portáját.

Szól a polgármesteri hivatalban, már nem az övé a ház, mire azt a választ kapja, hogy hiába mutogatja itt a kibaszott adásvételijét, a büntetés ki lett szabva, perelje be a vevőt a bíróságon. Próbál megegyezni a vevővel, hogy közösen oldják meg az ügyet, jól van, de hogy oldják meg? És az, hogy kerekes kézikocsin szállítja a MÉH-be a hulladékvasat.

A cigány.
Ki más.

Tolja a kocsit az úttest szélén, rendőr megbünteti, és fölszólítja, hogy menjen a járdára. Ne itt told. Ott told. Tolja a kocsit a járdán, jön egy rendőr, megbünteti, és fölszólítja, hogy menjen a kocsival az úttestre. A MÉH előtt egy rendőr megbünteti, mert az úttesten tolta a kocsit. Vége.

Kukorelly Endre

Kapcsolódó:

[Parti Nagy Lajos] Romabicikli

[Spiró György] Változatok

Létük eleve rendbontás

csuszda

Comments are closed.

Videó