W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Követhetetlen az Országos Roma Önkormányzatnak adott pénzek sorsa [HVG]

Súlyos hiányosságokra – ha úgy tetszik, zűrös ügyekre – bukkant, és tette szóvá azokat a napokban az Állami Számvevőszék az Országos Roma Önkormányzatnál, amikor azt még a fideszes Farkas Flórián vezette. A kapott állami támogatások nyilvántartását a nemzetiségi szervezetnél nem vezették, nem készítettek róla beszámolót, a kockázatkezelő rendszert nem dolgozták ki, a korábbi ellenőrzések során tett számvevőszéki javaslatok nagy részét pedig nem hajtották végre. A másik nagy bevételi csatorna az uniós forrás, amelynek felhasználása kapcsán az adóhatóság nyomoz.

ff_tury_gergely_hvg_cov

Farkas Flórián
Fotó: Túry Gergely / HVG

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentése ugyan kesztyűs kézzel bánik az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), a közleményből azonban még így is süt, hogy a szervezet könyvelése, gazdálkodása nagyon nincs, illetve nem volt rendben.

Az ORÖ nem vezetett elkülönített nyilvántartást azokról az összegekről és felhasználásukról, amelyeket támogatásként kapott az államtól.

A működési támogatás 2011-2012. évi felhasználásáról nem készítettek jogszabály szerinti beszámolót, a 2013. évi felhasználást nem az előírt tartalommal mutatták be.

Az ORÖ pénzügyi és vagyongazdálkodása, valamint a belső ellenőrzés kialakítása és működtetése csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, nem alakítottak ki a kockázatkezelési rendszert.

A korábbi számvevőszéki ellenőrzés során tett javaslatok jelentős részét az ORÖ figyelmen kívül hagyta.

Az éves költségvetések tervezésében és végrehajtásában is hiányosságokat tárt fel a számvevőszék.

Farkas Flórián elnökként bő 280 millió forintos elnöki keret fölött rendelkezhetett, azonban a gyanú szerint nem számolt be arról az önkormányzat közgyűlésének, hogy a pénzt mire költötte vagy hova tette

Az állami támogatások mellett a nemzetiségi önkormányzat másik fő bevételi forrásánál, az európai uniós programoknál is súlyos problémák vannak, legalábbis ezt sugallják a felszínre került ügyek.

Májusban adónyomozók tartottak razziát az ORÖ székházában a Farkas Flórián (volt ORÖ-elnök) vezette Foglalkoztatási Szövetkezet Híd a munka világába elnevezésű uniós társfinanszírozású program miatt. Az ötmilliárd Ft összegű projekt hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet kiépítését szolgálná, azonban eddig botrányszagú pénzköltésekről szóltak a hírek.

A budai Gellérthegy utcában vásároltak irodaházat több százmillió forintért, amit gazdagon be is rendeztek.

Tíz autót béreltek, fél évre 3-3 millió forintért.

Híd a munkába
Magát az irodát 26 millióért újították fel, valamint 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is vásárolniuk. A számítógépes hálózat kialakítása pedig további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. – adta hírül blogján az egykori fideszes, most LMP-s Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

Farkas Flóriánt 2014 decemberében Orbán Viktor miniszterelnöki biztosnak nevezte ki, e feladatkörében többek között:

Javaslatot tehet a roma társadalmi integrációval kapcsolatos programokra és forrásbevonásra,

Figyelemmel kíséri a hazai és európai uniós támogatási programokat, valamint javaslatot tesz a megtervezésükre és felhasználásukra

Az MTI adta hírül, hogy Balog Zoltán miniszter az LMP-s Ikotity István mai parlamenti kérdésére, ami a Farkas Flórián körüli visszásságokat firtatta, kijelentette: “Ez az a terület, ahol érdemes pontosan fogalmazni, és a populista felhangot kizárni. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme – rögzítette, és azt kérte, várják meg a vizsgálatok végét. Farkas Flórián elvégzi a munkáját, vele folyamatos szakmai kapcsolatban állnak, és amit tesz, arra szüksége van a kormánynak – jelentette ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: HVG

kapcsolódó cikk:

12 dühös ember – Budáról verik a hidat a munka világába a romáknak

Comments are closed.

Videó