W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Kötelezettségszegési eljárást indít az EU a roma gyerekek elkülönítése miatt

Kötelezettségszegési eljárás indul az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megsértése miatt a Bizottság szerdai döntése nyomán. Az Európai Bizottság egyre keményebb álláspontot képvisel a romákat diszkrimináló tagállamokkal szemben: Csehország után most Szlovákia ellen is eljárás indul.

comission

Négy jogvédő szervezet, az Amnesty International, az Európai Rasszizmus Elleni Hálózat (ENAR), a Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) és az Open Society Foundations (OSF) közleményben üdvözölték az Európai Bizottság döntését.

Iverna McGowan az Amnesty International Európai Intézetének megbízott igazgatója szerint döbbenetes, hogy Szlovákiában a mai napig rendszerszerűen elkülönítik a roma gyerekeket és speciális iskolákba helyezik őket. Az oktatáshoz való hozzáférés joga alapvető emberi jog, ezért soha, egyetlen gyermektől sem szabad megtagadni! – hangsúlyozta.

Nemzetközi és belföldi emberi jogi szervezetek évek óta nyomást gyakorolnak a szlovák kormányzatra, hogy számolja fel a roma gyerekekkel szembeni diszkriminációt.

A szlovák kormány eddig figyelmen kívül hagyta a különböző szintű nemzetközi ajánlásokat, mert állítása szerint az egyenlő bánásmód garantált a roma gyerekek számára az országban. A valóság mást mutat: Az ENSZ Fejlesztési Programja keretében készült 2012-es kutatásból kiderül, hogy a roma diákok legalább 43%-át többségi iskolák szegregált osztályaiba íratták be. Még ebben az évben kimondta egy szlovák bíróság, hogy törvényellenes a roma gyerekeket elkülönítésének helyi gyakorlata.

A szlovák kormány 2010-ben elkötelezte magát a diszkrimináció felszámolása mellett, a konkrét beavatkozások azonban elmaradtak, sőt, a meglévő szegregációt újratermelő intézkedések születtek, például az ún. konténer-iskolák hálózata. Ezeket az iskolákat közvetlenül a roma településekre helyezik, ahelyett, hogy biztosítanák a roma diákok befogadását az etnikailag vegyes iskolákba.

2014 szeptemberében indított először kötelezettségszegési eljárást az EU diszkriminációellenes jogszabályainak figyelmen kívül hagyásáért. A Cseh Köztársaságban szintén jelentősen felülreprezentáltak a roma gyerekek sajátos nevelési igényűek számára fenntartott iskolákban, osztályokban.

Ujlaky András, az ERRC ügyvezető igazgatója is üdvözölte a szerdai döntést: „A Bizottság végre a sarkára áll. Ez a döntés figyelmezteti a szlovák kormányt és egyben az összes tagállamot, hogy a diszkrimináció nem tolerálható.”

„Ez az ügy nem csak a romákról szól, hiszen az igazságosság és a jogbiztonság minden embernek jár.” – állapítja meg Zeljko Jovanovic, az OSI Roma Kezdeményezések Irodájának vezetője.

A döntésnek lehetnek magyarországi vonatkozásai, hiszen az iskolai elkülönítés ellen fellépő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány épp a napokban jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, amiért két jogerős bírósági ítéletnek ellentmondva a Kúria úgy ítélte meg, hogy a roma gyerekek elkülönítése nem jogsértő egy nyíregyházi egyházi iskolában.

 

kapcsolódó:

Szabad a vallásgyakorlás, szabad a szegregáció

 

Comments are closed.

Videó