W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

“Kivittük az Üteget, most hordjuk a Motor utat” [hvg]

Még azokban a választókerületekben is, ahol kicsi volt a különbség a Fidesz–KDNP és a helyben második legerősebb párt jelöltje között, a romatelepekhez tartozó szavazókörökben a kormánypárt hatalmas fölénnyel győzött. De ugyanez volt a helyzet azon a telepen, amely iskolai szegregációs peréről híresült el. A Fidesz szövetségese, a Lungo Drom helyben rendkívül eredményesen mozgósított. A Roma Sajtóközpont tíz helyszínen követte az április 6-i eseményeket.

ff_tury_gergely_hvg

A Lungo Drom elnöke
Fotó: Túry Gergely – HVG-Eduline

A szinte csak romák által lakott, a karcagi választókerülethez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn vasárnap olyan eredmény született, amit még Fehéroroszországban is megirigyelnének: az ország egyik legszegényebb falujában a 875 szavazatból mindössze hetvenegy ment Fideszen kívüli politikai erőnek, abból is 48 a Jobbiknak.

Ottjártunkkor a lelkes lakosok egytől egyig azt mondták, hogy voksukkal a helyi fideszes polgármester tevékenységét köszönték meg, aki évek óta hatszáz főnek biztosít közmunkát a kétezer fős településen.

Országosan is elmondható azonban, hogy romák által sűrűn lakott településrészekhez tartozó szavazókörökben az országos átlagnál magasabb volt a Fideszre leadott szavazatok aránya. Egy Somogy megyei kis faluban például, a lényegében szintén csak romák lakta Pálmajorban valamennyi szavazó a Fideszre adta voksát. Az RSK teljes cikke itt olvasható.

Szerzők: Kadét Ernő, Kovács Richárd

Eredeti megjelenés: HVG online

Hozzászólás

Videó