W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Kitörnek-e a roma fiatalok a mélyszegénységből? [Index]

Az elmúlt két évtizedben a roma fiatalok általános iskolai végzettségben csaknem felzárkóztak az országos átlaghoz. A középiskolát azonban kevesebb mint a felük végzi el, és lemaradásuk az érettségizettek között megnőtt. Mivel az érettségizettek jövedelme magasabb, és gyorsabban nő, mint a nem érettségizetteké, a romák és nem romák munkajövedelme közötti különbség az iskolai felzárkózás ellenére nem csökkent.

run

A rendszerváltás óta nagyot nőtt a középfokú és a felsőfokú oktatásban részt vevő magyar fiatalok aránya. Ez az átalakulás hasonló ahhoz, ami a legtöbb fejlett országban lezajlott, és valószínűleg javítja mind a fiatalok, mind az ország helyzetét. Érdemes azonban utánajárni, hogy az átalakulás vajon növelte vagy csökkentette a társadalmi csoportok közötti különbségeket.

Mennyire zárkóztak fel a roma fiatalok az iskolában, és csökkentette-e a felzárkózás a romák és nem romák közötti munkajövedelmi különbséget?

Első ábránk az 1971-ben és az 1991-ben született fiatalok iskolai pályáját követi az általános iskolai beiratkozástól a felsőfokú képzés elkezdéséig. Azt mutatja, hogy 100 gyerekből, aki elkezdte az általános iskolát, hányan jutnak el az általános iskola befejezéséig, hányan iratkoznak be középiskolába, hányan végzik el a középiskolát, hányan szereznek érettségit és hányan tanulnak tovább felsőfokon. Az ábra külön mutatja a roma fiatalok és az összes fiatal átlagos pályáját. (Ábráink adatai elérhetőek itt, az elemzés háttérszámításairól pedig részletesen olvashatnak itt.)

iskolaivegzettseg_index_defacto150413

A teljes elemzés itt olvasható

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó