W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Kit érdekelnek a roma szavazatok? [Magyar Narancs]

Vajon a közöny, a többségi voksok elvesztésétől való félelem vagy a cigányok szervezetlensége miatt berzenkednek a pártok a roma szavazók hatékony megszólításától?

kiterdekelnek

A romák választási hajlandósága a kétezres évek elejéig nem különbözött szignifikánsan a többségi arányoktól – friss kutatások hiányában erről most nincs pontos kép. A romák lélekszámára vonatkozó adatok, illetve irányadó becslések alapján legalább négyszázezer, a teljes szavazónépesség öt százalékát kitevő roma választópolgár van Magyarországon – és ennyi voks éppen elegendő lenne egy párt parlamentbe repítéséhez, de akár egy szoros választás eldöntéséhez is. Miközben szofisztikált küzdelem folyik minden egyes választói szegmens – a nyugdíjasok, az első választók, a középosztálybeliek, a nők, a falusiak, a városiak stb. – megnyeréséért, a roma szavazók százezrei évtizedek óta megszólítatlanul ténferegnek a szekértáborok között.

[…]

Ezen változtatna az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat, amely a néhány hete indult Roma vagyok, magyar választópolgár! országos akcióval a romák tudatos választási részvételét szeretné felélénkíteni. A hálózat alapítója, Setét Jenő szerint meg kell mutatni, hogy a romák igenis képesek tömegesen, tudatosan szavazni – mert amíg ez nem történik meg, a politika nem fog célközönségként tekinteni rájuk.

A teljes cikk itt, a Magyar Narancsban olvasható

Szerző: Kadét Ernő

Hozzászólás

Videó