W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Kint lehet söprögetni!

77 százalékos munkanélküliség, alacsonyabb bérek és státusz a közmunkában – ezek jellemzik a romák foglalkoztatását Magyarországon az Európai Rasszizmus-ellenes Hálózat (ENAR) ma közzétett jelentése szerint.

soprogeto

A nemzetközi szervezet az Unió 27 tagállamában vizsgálta a romákat és a bevándorlókat érő rasszizmust, illetve a foglalkoztatási diszkriminációt. Magyarországon 100 roma munkakeresőből 23 jelezte, hogy származása miatt nem alkalmazták a munkavállalók. Ennél Romániában és Szlovákiában is jobb a helyzet, igaz,a diszkriminációs indexen még így is a kelet-európai régió középmezőnybe tartozunk. A legtöbb hátrányos megkülönböztetést egyébként Csehországban regisztrálták.

Nagy meglepetéseket nem tartogat a magyar árnyékjelentés – mondja Lőrincz Marcell, az ENAR magyarországi koordinátora. „A jelentés nálunk leginkább a közfoglalkoztatásra koncentrált. A hátrányos megkülönböztetés itt is tetten érhető.” – mondja Lőrincz, aki szerinta roma közmunkásokat rövidebb időre alkalmazzák az önkormányzatok: 6 órás foglalkoztatásra vagy eleve kevesebb hónapra kötik velük a szerződést. A jelentés szerint a romák ugyanolyan végzettség esetén is alacsonyabb státuszt kapnak a közmunka programban, mint nem roma munkatársuk, már amennyiben egyáltalán bekerülnek. „Irodán, önkormányzaton belül nagyon ritkán dolgozhatnak, kint söprögethetnek csak.”– foglalja össze a főbb megállapításokat az állami foglalkoztatási programról a jelentés koordinátora.

A diszkrimináción túl számos hiányosságot is megállapít a felmérés a közmunka program rendszeréről. Az elmúlt négy évben nem készült hatástanulmány arról, hogy mennyire sikeres a program, hogyan segíti a közmunkásokat a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésben. A jelentés egyik ajánlása, hogy az önkormányzattól és állami szervektől független jogsegély szolgálat segítse azokat a közmunkásokat, akiket hátrányos megkülönböztetés ér, vagy előnytelen szerződést kötnek velük. Lőrincz Marcell szerint a közmunka programok nagy része nem, vagy nem jól éri el a romákat, és pontos felméréseket sem lehet készíteni hatékonyságukról.

Roma Sajtóközpont – RSK

Hozzászólás

Videó