W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel, Prikezsia

Kik bontják a házakat, kik termelik újra a nyomort Miskolcon? (videó)

„Már a helyiek is bontják a számozott utcákat?” címmel írt cikket a miskolci önkormányzat faliújságként működő portálja, a minap.hu. A cikk címadása és egész tartalma azt sugallja, hogy egy egyébként is bontásra ítélt négylakásos háztömböt a helyi romák bontottak le. Mi épp a helyszínen jártunk, amikor az eset történt. És az ellenkezőjét tapasztaltuk.

A bontást a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. megbízottja végezte, a már lebontott gerendákat az egyik helyi lakó a bontók engedélyével szedhette ki a törmelék közül. A többi gerenda pedig az azokra felrakott befőttesüvegekkel együtt a helyén volt, amíg a markoló le nem rombolta az egész épületet.

A miskolci gigacég (Miskolc Holding Zrt.) médiabirodalmának internetes oldala, tévéje és ingyenesen hozzáférhető nyomtatott kiadása évek óta mantrázza a településvezetés szegény- és cigányellenes szólamait.

Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolása címén illetve az új diósgyőri stadion építésére hivatkozva lebontásra ítélte a számozott utcáknak nevezett területet, ahol a város bérlakásaiban mintegy 900 ember élt évtizedek óta.

2014-ig a számozott utcák területe viszonylag konszolidált képet mutatott, egy szegény, de tisztes kertvárosban éltek az egykori ipari dolgozók és leszármazottaik – cigányok és nem cigányok vegyesen. Az önkormányzat nem volt jó gazda: mindennemű felújítást a helyiek végeztek maguknak, saját pénzükön.

Az igaz, hogy azóta nagymértékű leromlás jellemzi a környéket, de ez az önkormányzat tevékenységének köszönhető. Több tucat család kényszerült elköltözni, a házakat minden esetben az önkormányzat tette lakhatatlanná, például úgy, hogy kiszedték a nyílászárókat – ezzel a szomszédos lakások szigetelését is tönkre téve. Emiatt épp az érintett családok védik ezeket az ingatlanokat, a MIK Zrt.-t is arra kérve, hogy ne bontsanak, mert akkor lehetetlen kifűteni a megmaradt házrészt. Eddig egyébként összesen három házat bontottak le.

20151209_101139

Az önkormányzat által lakhatatlanná tett ház a Hatodik utcában.

A videónkon, illetve a minap.hu cikkében szereplő házban két nem cigány idős hölgy élt. Úgy tudjuk, ők idősek otthonába mentek.

A családok túlnyomó többsége egyetlen fillér lakbérrel vagy rezsivel sem tartozott, elenyésző volt azoknak a száma, akik tartozást halmoztak fel. A város lakáspolitikája azonban drasztikusan megváltozott, a határozatlan szerződéseket határozott idejűekre változtatták, amihez elég volt, ha valaki a komfortosabb lakhatás miatt egy másik épületbe költözését kérvényezte.

Azon kevés cigány bérlőt, akinek határozatlan szerződése van, tudomásunk szerint olyan leromlott, a jelenleginél sokkal rosszabb állagú csereingatlannal kínálta meg az önkormányzat, hogy többségük nem fogadta el.

20151209_101323

A nyomortelepek felszámolása Miskolcon azt jelenti, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező bérlők (többségük ilyen) szerződéseit nem hosszabbítják meg, így ők földönfutókká válnak. A nyomor nagyobb lesz mint volt.

Tehát nem igaz a cikk utolsó bekezdésének állítása sem, miszerint „akik fizették számláikat, azoknak új bérlakást ajánl a MIK Zrt.”

A futballstatisztikák szerint a város lakóinak alig több mint 2%-a látogatja a Diósgyőr meccseit. A hírek szerint az új stadion 11 mrd forintba kerül az adófizetőknek.

-sg-

kapcsolódó:

Maradjanak-e cigányok Miskolcon?

[Lengyel Gabriella] Szilánkos mennyország

Száműzött utcák: Így tesz földönfutóvá a stadionépítés

 

Comments are closed.

Videó