W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Kicsinálják, mert kilépett – Lakatos Béla, Ács polgármestere [Magyar Narancs]

Megbosszulja a kormány, hogy Ács roma származású polgármestere nyíltan nekiment Orbánéknak: hirtelen milliókat követelnek vissza a várostól. Könnyen lehet, hogy Lakatos Bélát meghurcolják, mert véleményt formált egy botrányos igazoltatás miatt.

lakatosbela_felirattal

Magyar Narancs: Csak a közelmúltban lépett ki a Fideszből, holott korábban többször nyíltan bírálta a pártot – egyebek közt a kormány oktatáspolitikája, a botrányos romaprogramok vagy éppen a menekültválságra adott válaszok miatt. Mi volt az utolsó csepp a pohárban?

Lakatos Béla: Ezt azért nehéz megfogalmazni, mert már egy jó ideje éreztem, hogy nekem nagyon nem tetszik az, amit a Fidesz-kormány csinál. Ami a legjobban szíven ütött, az az elhibázott oktatáspolitika, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekeket még a korábbinál is jobban letaszítják a mélybe. Aztán jött a menekültválság és az azokra adott, propagandaszövegekkel átitatott, hajmeresztő válaszok, és itt van a romakérdés is. A kormányzat asszisztálásával a szemünk láttára herdálják el cigány vezetők azokat a forrásokat, amelyeket a felzárkóztatásra kellene költeni. Itt nemhogy felzárkóztatás nincs, de egyre jelentősebb a leszakadás. Éveken keresztül harcoltam azért, hogy felhívjam a figyelmet a hiányosságokra, de rám se bagóztak. Pedig tapasztalatom az lenne, és segítenék is, de itt már régóta nem arról szólnak a dolgok, hogy a hasznosítható javaslatokat beépítik a szakpolitikába. A 2010-ben indult polgármes­terségem előtt iskolaigazgatóként is dolgoztam, kialakítottam egy olyan intézményi modellt, amely eredményesen dolgozik a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért úgy, hogy közben a tehetségek is fejlődnek. Mindez nem érdekelte őket, mint ahogyan az sem, amikor a botrányok kirobbanása előtt felhívtam a figyelmet az Országos Roma Önkormányzatnál régóta látható anomáliákra.

Ha én ezt a kormányt továbbra is felvállalom, hiteltelenné váltam volna azok előtt a roma szakemberek és értelmiségiek előtt is – higgye el, van belőlük szép számmal, csak a kormánynál éppenséggel nem kíváncsiak rájuk –, akikkel kölcsönösen tisz­teljük és szeretjük egymást. Nem akarok a Fidesz vezető roma politikusainak a sorsára jutni, akik teljesen hiteltelenné váltak a romák körében. Ha például Farkas Flórián elmenne vidékre teljesen egyedül, kiszállna a kocsijából egy cigány­telepen, és megpróbálna beszélgetni a nyomortelepeken élő romákkal, lehet, hogy agyonütnék. Horn Gyuláék óta az összes kormánynak dolgoztam, romaügyekben és oktatási területen ­tevékenykedtem, voltam az Európa Tanácsnál is, de aztán visszajöttem Ácsra, és most itt állok diplomás, tapasztalt roma szakemberként úgy, hogy még segítenék is javítani ezen az egyre csak romló helyzeten, de a Fideszt ez nem érdekelte akkor sem, amikor még az ő polgármesterük voltam. Ez az, ami a legjobban elszomorít. A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: Magyar Narancs

kapcsolódó:

Lakatos: Cigányellenes hangulatot kelt a miniszter

Roma Büszkeség Napja 2015 – Lakatos Béla beszéde (videó)

Miért hozza össze Orbán a menekülteket a cigányokkal?

Besokallt Orbán cigányozó beszédétől, kilép a Fideszből

A közoktatástól a szociális ellátásokig, a munkahelyteremtésig egészen másképp látom a dolgokat”

„Kisebbségi igazoltatása van folyamatban”

Hallgatott a Fidesz az ácsi polgármester kritikájára

Együtt jobb!

 

Comments are closed.

Videó