W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Kevés eséllyel – miskolci romák Svájcban

65 miskolci roma hagyta el Magyarországot, Svájcban keresnek menedéket . Európai állampolgárokként nem sok esélyük van erre.

svajc001

Fotó: Hajdú D. András

Az elmúlt két évben mindössze 46 magyar kért menedékjogot Svájcban. Ezen a héten azonban 65 miskolci roma megváltoztatta a trendet. „Ez teljesen szokatlan. Az biztos, hogy nem könnyű romaként Magyarországon élni. Ilyen sokan azonban még sosem jöttek.” – mondja Beat Meiner, egy menekülteket segítő svájci civil szervezet, a Schweizerischen Flüchtlingshilfe munkatársa.

Még többen mennének

1400 kilométert tettek meg Kelet-Magyarországtól Svájc nyugati határán fekvő vallorbe-i befogadó állomásig. Üldözöttek saját hazájukban – azt mondják. Szülővárosukban a hatóságok lefoglalták a házaikat, mert a területen tervezett satadionépítésnek útjában állnak. – nyilatkozta az egyik menedékkérő a Le Matin nevű lapnak.

kapcsolódó cikk: Maradjanak-e cigányok Miskolcon?

A buszok megérkezése után a migrációs hivatal reagált. Céline Kolprath szóvivő elmondta, a hivatal egyeztetett a magyar nagykövettel, két témát jártak körül: a megelőzést – ami Magyarország feladata-, és a visszatérést.

A hasonló esetekre Svájc Magyarországgal visszafogadási megállapodást kötött. Magyarországról további menekültek várhatók, „ez csak az előörs, több száz család fontolgatja hogy kijönnek.” – mondta a romák egyike a nyugat-svájci Le Matinnak.

Kevés remény

svajc2

Fotó: Hajdú D. András

A menekültügyi hivatal szóvivőjének megnyilatkozása alapján kevés reménye lehet annak, aki a menekültkérelme elfogadásában bízik. „Nagyon kicsi az esélye, hiszen európai állampolgárokról van szó. Ennek ellenére minden kérelem egyedi elbírálásra kerül.”

A cél az, hogy 48 órán belül döntés szülessen. Ha elutasítják a kérelmeket, a miskolci romáknak vissza kell térniük: Magyarország hivatalosan biztonságosnak számít Svájcban.

Az elmúlt 2 évben menekült státuszért folyamodó 46 magyar kérelmét egytől-egyig elutasították.

(via SRF) (képek innen)

további kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez “Kevés eséllyel – miskolci romák Svájcban”

  1. […] magyarországi roma kért menedékjogot Svájcban – adta hírül a Roma Sajtóközpont. A miskolci menekültek elmondták, házaikat lefoglalták, mert a tervezett stadionépítéshez […]


Videó