W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Két pert nyertek a jogvédők – az állam mulasztott

A NEKI és a TASZ jogvédő szervezetek által képviselt ügyekben is elmarasztaló ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága. Mindkét esetben a magyar állam mulasztása igazolódott be, olyan ügyek kapcsán, amelyekben roma embereket származásuk miatt bántalmaztak.

echr2

NEKI

Szegeden egy szórakozóhely előtt, származására tett megjegyzések kíséretében súlyosan bántalmaztak egy roma fiút még 2011-ben. Az ügyészség a nyomozás során nem vizsgálta a rasszista indítékot. A roma fiatalemberbe három ismeretlen kötött bele a hajnali órákban egy szegedi szórakozóhely előtt 2011 januárjában. Az incidens közben a helyszínre érkezett egy újabb személy, aki ütlegelni és rugdosni kezdte a fiút, miközben roma származására tett sértő megjegyzéseket. A fegyőrként dolgozó férfi ezek után a Facebookon dicsekedett el azzal, hogy előző este ivott, verekedett, „cigány fejét rúgta a földön”.

Az eljáró Szegedi Nyomozó Ügyészség arra hivatkozva szüntette meg az eljárást, hogy az elkövető tagadta a terhére rótt cselekményt, és nem lehetett a rasszista motivációt bizonyítani. A törzsőrmestert meg sem gyanúsították gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével, és egyszer sem szembesítették az eljárás során a sértettel. Az elkövetőt végül tárgyalás nélkül, garázdaság miatt egy év próbára bocsátásra ítélték.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a sértett képviselőjeként fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amely 2015. október 20-i ítéletében a NEKI érvelésének helyt adva hozta meg ítéletét. Az EJEB indoklása szerint az ügyészség nem folytatott le megfelelő nyomozást, és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy feltárja, vajon a támadó tettét romaellenes szándékból követte-e el. A magyar állam fellebbezett, de az EJEB azt nem fogadta el, ezért az ítélet most jogerősé vált. A panaszos számára 10.000 euró kártérítést köteles fizetni az állam. Az ügyről részletesebben itt számoltunk be.

TASZ

Az EJEB szerint egyezménysértő volt a hatóságok eljárása annak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt gyöngyöspatai asszonynak az ügyében is, akit a Betyársereg egy tagja durván megfenyegetett a településen 2011 tavaszán, amikor szélsőséges szervezetek lepték el a település cigányok által sűrűn lakott utcáit, a rendőrség pedig sokáig nem lépett közbe.

Az események során az egyik szélsőséges szervezet tagja számos roma lakost, köztük a TASZ által képviselt asszonyt, a kezében lévő fokossal és ostorral megfenyegetett, miközben a megfélemlítettek származására tett becsmérlő megjegyzéseket.

Az asszony feljelentést tett gyűlölet-bűncselekmény (közösség tagja elleni erőszak) miatt. A feljelentés először „elkeveredett”, a rendőrség eljárási hibáit utóbb az ügyészség is elismerte, majd fél év múlva elrendelte a nyomozást, de csak zaklatás miatt. Végül 2012-ben megszüntették a nyomozást. Ezt követően az asszony a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

Az EJEB 2016. április 12-én nyilvánosságra hozott ítéletében megállapította: a magyar állam megsértette a kérelmező magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogát azzal, hogy a nyomozásban nem vizsgálta a cselekmény rasszista indítékát. A ítélet szerint a magyar államnak a jogsértések miatt 4000 euró kártérítést és 3717 euró perköltséget kell kifizetnie a felperesnek. Ez az ítélet nem jogerős.

Az eset részletei itt olvashatók, a bírósági ítélet pedig itt (angolul).

Az olyan bűncselekményeket, ahol az elkövetés indítéka az áldozatok származása, a jogszabályok szigorúbban büntetik. A tapasztalatok szerint azonban, ha az áldozat roma, a hatóságok nem élnek ezzel az eszközzel: „sima” eljárásként kezelik az ilyen eseteket, figyelmen kívül hagyják a tettesek indítékát. Ezért sok esetben, amikor romákat ér támadás, vagy nem is indul eljárás, vagy ha mégis, nem kisebbségi csoport elleni bűncselekményként, hanem testi sértésként, garázdaságként azonosítja a rendőrség az ügyet.
A leggyakoribb mulasztások a hatóságok részéről: alulminősítés, intézkedések elmulasztása, nyomozati lépések elmulasztása, jogorvoslathoz való jog szűk tere

Ezzel párhuzamosan gyakori, hogy a romák és a szélsőségesek közötti konfliktusok során a roma emberek ellen közösség tagja elleni erőszak („magyarellenesség”) vádjával indul eljárás.

 

Comments are closed.

Videó