W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Kerekesszékes roma fiú rázza fel a falut [24]

Mihez kezd egy 29 éves, mozgásában korlátozott roma fiatal egy halmozottan hátrányos helyzetű magyar településen? Példát mutat jóságból, emberszeretetből. Oláh András közösséggé szervezi falujának lakosait.

olah_andras_3+

Oláh András a falu fiataljainak motorja, programfelelőse, energiaforrása, és most már definiálni is tudja: közösségszervezője. Tíz éve szenvedett balesetet, azóta ehhez a székhez kötve éli az életét, küzd a falusi út kátyúival, a lépcsőkkel. Édesapja hozta ide is, kell a segítség.

A környékbeli falvak utcái, közintézményei, boltjai akadálymentesek, pedig sehol nem él mozgáskorlátozott ember. Litkén itt van András, de eddig még egyetlen akadálymentesítési pályázatot nem sikerült megnyernie a falunak. Ezt már Szabó Jenőnétől tudom, András Erzsike nénijétől, aki annak idején felajánlotta segítségét a tehetséges fiúnak, és a mai napig egyik legaktívabb segítője a közösségi élet szervezésében. Már rég nem patrónusként, hanem segítő partnerként, és barátként.

Bandi nem beszél róla, mi történt 10 évvel ezelőtt, én pedig nem firtatom.

Az első percekben kiderül, hogy papíron ugyan mozgásában korlátozott személy, de olyan sodró lendülettel, tettvággyal éli az életet, amiért joggal irigykedhet rá bárki, aki saját lábain jött fel a kinti lépcsőkön.

[…] András már szinte gyerekként azon ötletelt, hogyan lehetne szebbé tenni lakóhelyét. Felújítani, rendbe tenni a romos, gyakran lakatlan házakat, a düledező kerítéseket. A nagy elhatározás felnőtt fejjel, 2014-re érett meg benne: a választásokon ringbe szállt ő is a polgármesteri székért. De nem ám amolyan „hamm cipó, bekaplak” módon. Hetekig járta a települést, felmérte az emberek problémáit, igényeit, vágyait, közben aktívan egyeztetett a többi jelölttel, tervezte a közös munkát, bárhogy is végződjön a voksolás.

Bandi számára kiderült az is, hogy harminc éve Litkén virágzott a közösség, programok voltak, számos lehetőség a kulturált szórakozásra. „2014-re viszont már nem volt semmi, és ezt tényleg értsd úgy, hogy semmi” – erősít rá a fiatalember.

Nem András lett a polgármester, de tehetségére való tekintettel közfoglalkoztatottként állást kapott a hivatalban, mint pályázatfigyelő és -író.  Ekkor ismerkedett meg Erzsike nénivel, aki segített megfogalmazni a pályázatokat, eleinte fogta András kezét, támogatta őt. Hasonló gondolkodásuk és céljaik hamar elválaszthatatlanná tették őket, majd hamarosan még három fiatal is csatlakozott hozzájuk. Bihari Dániel teljes cikke itt olvasható.

Forrás: 24.hu

 

Comments are closed.

Videó

Roma Sajtóközpont a Facebookon