W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Kapott egy pofont a cigánybűnözés [Abcúg]

Ott nagy a bűnözés, ahol kevés a cigány – ez egy hosszú távú kutatás első eredménye, amely a romák lakta települések bűnözését és a romaellenes érzelmeket vizsgálja. Azt mondják, Magyarországon nemhogy cigánybűnözés, de nagyobb közbiztonsági gondok sincsenek.

vonó

Magyarországon az elmúlt években a közbiztonság kérdése lett az egyik legfontosabb közpolitikai téma. Az iskolákba bűnmegelőzési felelősöket küldenek, a politikusok több térfigyelő kamerát ígérnek, és sokan cigánybűnözésről beszélnek. Pedig a legtöbb bűncselekményt olyan helyeken követik el, ahol alacsony a romák aránya, sőt úgy tűnik, Magyarországon egyébként is nagyjából rendben van a közbiztonság.

Mindez Kerezsi Klára, Gosztonyi Márton és Polák Attila friss kutatásából derült ki, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként alakulnak a bűnözési statisztikák a romák lakta településeken, és hogy milyen forrásokból táplálkoznak a romaellenes érzelmek, amelyek konfliktusokhoz vezetnek. De a tanulmány mindenekelőtt megpróbál rendet rakni a cigánybűnözés kérdésében is.

Nem is olyan vészes a helyzet

A rendszerváltás előtt a „cigánybűnözés” valódi nyomozástani szakkifejezés volt, ami a cigányságra általában jellemző bűnelkövetési módokra utalt. A tanulmány szerint ez a 2000-es évek környékén változott meg, amióta inkább a származás és a bűnözés közti kapcsolatra utal. Ezt főleg az olyan szervezeteknek tudják be, mint a Magyar Gárda, amelyek sikeresen gerjesztették az etnikai feszültségeket, amelyek legitimálódtak a Jobbik Parlamentbe kerülésével.

Eközben a statisztikák szerint Magyarország egy viszonylag biztonságos ország, és európai szinten is a középmezőnyben van, stagnál, vagy csökken a bűnözés mértéke. Szurovecz Illés teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Abcúg

Comments are closed.

Videó