W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Jogerős: megkülönböztette a romákat a rendőrség, amikor nem védte meg őket a szélsőségesektől

A Kúria mai ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben. A bíróság szerint azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indította a Heves Megyei Rendőrkapitányság ellen.

gypata

A TASZ saját nevében, a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Először mondta ki a Kúria közérdekű perben azt, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette a romákat.

 

A Kúria az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy a szélsőségesek “járőrözése” Gyöngyöspatán a cigányok elleni sorozatgyilkosság utáni legsúlyosabb rasszista cselekmény volt Magyarországon. Ez ellen a rendőrségnek nyilvánvalóan fel kellett volna lépnie.

A Kúria a jogsértés megállapításán túl el is tiltotta a rendőrséget a jövőbeni hasonló jogsértésektől, továbbá nyilvános elégtétel adására is kötelezte a rendőrséget.

via TASZ

kapcsolódó:

Nem hogy nem védte, megkülönböztette a rendőrség a romákat Gyöngyöspatán

Feloszlatták a Szebb Jövőért Egyesületet

Mindenki cigány, aki bűnöző?

 

Comments are closed.

Videó