W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Jogerős ítéletben marasztalta el a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága

Az EJEB szerint a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista indíttatású fenyegetést.

ejeb2

Az EJEB szerint egyezménysértő volt a hatóságok eljárása annak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt gyöngyöspatai asszonynak az ügyében, akit a “Betyársereg” egy tagja a kezében lévő fokossal és ostorral durván megfenyegetett a településen 2011 tavaszán, amikor szélsőséges szervezetek lepték el a település cigányok által sűrűn lakott utcáit, a rendőrség pedig sokáig nem lépett közbe.

Az asszony feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak miatt. A feljelentés először „elkeveredett”, a rendőrség eljárási hibáit utóbb az ügyészség is elismerte, majd fél év múlva elrendelte a nyomozást, de csak zaklatás miatt. Végül 2012-ben megszüntették a nyomozást. Ezt követően az asszony a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

Az EJEB 2016. április 12-én nyilvánosságra hozott ítéletében megállapította: a magyar állam megsértette a kérelmező magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogát azzal, hogy a nyomozásban nem vizsgálta a cselekmény rasszista indítékát. Ez az ítélet lett most, szeptember 13-án jogerős, miután a strasbourgi székhelyű szervezet elutasította a magyar állam fellebbezését.

A ítélet szerint a magyar államnak a jogsértések miatt 4000 euró kártérítést és 3717 euró perköltséget kell kifizetnie a felperesnek.

Az eset részletei itt olvashatók, az elsőfokú bírósági ítélet pedig itt (angolul).

 

Comments are closed.

Videó