W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel, Sukár

Interjú Szalóki Ágival [HVG]

A roma származású, balliberális anyukától és a radikális jobboldali édesapjától kapott igencsak ellentétes értékeket másfél évtizedébe került feldolgoznia magában. Tizenhat éves korától színpadon van, számos műfajban kipróbálta magát, épp tíz éve jelent meg az első, gyereknek szóló lemeze, amit azóta még három követett. Most Japánba készül a Karády-műsorával, de az ottani zeneakadémián a magyarországi világzenéről is előad majd. A zenéből él, de lakást vagy autót nem tudna magának venni.

000150

Kép: szalokiagi.hu

hvg.hu: Számtalan népzenei, világzenei, dzsessz és különböző crossover produkciókban közreműködtél. A popzene kimaradt a spektrumból. Miért?

Szalóki Ági: Dehogy maradt ki. 1997-ben, gimnazista koromban, még az Eurovíziós Dalfesztiválon is indultunk Sárközi Anitával duóban. „Sajnos” Delhusa Gjon elvitte a pálmát előlünk… Ezután Janicsák István (a ZiZi Labor vezetője – a szerk.) felajánlotta, hogy csinál nekem egy lemezt. Ezt udvariasan visszautasítottam, úgyhogy eddig tartott a „popkarrierem”.

hvg.hu: Ezt megelőzve már az Andro Drommal is felléptél többször.

Sz. Á.: Igen, az Ando Drommal akkor már rendszeresen próbáltunk. Sőt, jött egy lehetőség, hogy menjek velük turnézni Franciaországba, de a szüleim nem engedtek el.

[…]

hvg.hu: Korniss Péter és Závada Pál 2011-es Egy sor cigány… című portrékötetében te is szerepelsz, de másutt is felvállalod a roma származásod. Nincs ebből problémád?

Sz.Á.: Nem látszik rajtam, hogy valamilyenrészt roma vagyok, így nincs ebből hátrányom. A Facebookról, és a többi netes csatornáról pedig eltakarodtak azok, akik beszólnának emiatt. Látták, hogy ha beszólnak, akkor 20-an védenek meg. Nincsenek harcaim ezen a téren. De irigykedést hallottam már ezzel kapcsoltban a roma oldalról: miért beszélek én erről a témáról, ha csak mit tudom én, 32 és fél százalékos roma vagyok? Hogy „bezzeg engem nem kérdeznek, pedig én cigányabb vagyok, mint ő!”. De hát én nem verem ezt soha nagydobra! Ha megkérdezik, akkor elmondom. Persze értem mások fájdalmát, én nem szenvedtem el olyan nagy sérelmeket emiatt, nem tették rám azokat a bélyeget, amiket másokra tettek. Mert rajtuk rögtön látszik, hogy cigányok. Míg én csak elegánsan azt mondom, hogy hát igen, én is az vagyok. „Cserébe”, ha egy taxis cigányozik, rávágom, hogy én is cigány vagyok. Ennyit tudok tenni.

hvg.hu: Ugyanebben a Závada-kötetben olvastam, hogy miközben édesanyád roma származású és balliberális, édesapád radikális jobboldali ember. Hogyan élted meg ezt a kettősséget?

Sz. Á.: Több évtizedem ment rá, hogy magamban helyrerakjam ezt. A legtöbben kapnak valamit otthonról, egy egyértelmű értékrendet, és akkor arra tartanak. Könnyebb annak, aki megkapja ezeket az egyértelmű válaszokat. Én kétféle egyértelmű választ kaptam. A TELJES INTERJÚ itt olvasható.

Forrás: HVG online

 

Comments are closed.

Videó