W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dik!

Inkább tekerem a kereket, mint hogy filmezzek [Index]

Minden filmfesztivált letarol Hörcher Gábor filmje, a Drifter, az egész világ a főszereplő Ricsire kíváncsi. Ő azonban nem kér a filmezésből, marad az autószerelésnél és a raliversenyeknél, és nem akar elköltözni a bakonyi faluból. A rendező öt éven át forgatott Ricsivel, aki mindent megtett azért, hogy megvalósítsa az álmát, és raliversenyző legyen.

Fantasztikus és fájdalmas – ez a két szó mindent elmond Hörcher Gábor dokumentumfilmjéről, a Drifterről, ami hihetetlenül nagyot ment ebben az évben. Múlt héten éppen a nyolcadik filmfesztiválos díját gyűjtötte be, és indulhat az Európai Filmdíjért is, ahová magyar dokumentumfilmet utoljára 1989-ben válogattak be. Mostantól pedig a magyar mozikban is látható. A dokumentumfilm szót egyébként gyorsan el is felejthetjük; bár a film szereplőit és módszereit tekintve tényleg dokumentarista, inkább ad egy játékfilmes élményt, miközben hihetetlenül pontosan átéljük a mai Magyarország minden nyomorát.

Hörcher Gábor 15 éves kora óta ismeri a ma 21 éves Steinbach Richárdot, azaz Ricsit, a film roma-sváb-magyar származású főszereplőjét, aki akkora hatást gyakorolt Hörcherre, hogy azonnal eldöntötte, filmet fog róla forgatni. Ricsi ugyanis céltudatosságával és intelligenciával kiemelkedik a környezetéből. Hörchert lenyűgözte, hogy a fiút hiába húzzák vissza folyamatosan körülményei, amit elhatároz, azt véghez viszi. Márpedig Ricsi raliversenyző akart lenni, ha kell, akkor akár „ott az autóban akar megpusztulni”. A deal hamar létrejött: Hörcher valahogy segít neki hozzájutni az első versenyautójához – ami egy roncs BMW  –,  cserébe viszont készít róla egy kisfilmet. Ebből aztán öt év lett, Hörcher és Ricsi gyakorlatilag összeköltöztek.

Hörcher Gábor öt éven keresztül szinte minden héten elment hozzá a bakonyi faluba, ahol Ricsi az anyjával kettesben él, nem a legjobb körülmények között. Miközben a fiú lassan halad a célja felé, és tényleg összerak egy autót, amivel versenyezni tud, a rendező életének minden fontos momentumát megörökíti. A fájdalmas az, hogy szinte minden lépést tudunk előre, Ricsi meglehetősen sztereotip képet vetít elénk: kilépés az iskolából, útkeresés, pénztelenség, hatalmas hitel, pia, és nem akarok mindent elspoilerezni, de a sor folytatható. És mégis fantasztikus, mert olyan őszintén és pörgősen kapjuk az arcunkba ezt az egészet hetven percen keresztül, hogy nem tudjuk magunkat kivonni a hatás alól. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Index

 

Comments are closed.

Videó