W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Hős, festő, építőmunkás – Interjú Oláh Norbert festőművésszel [ContextUs]

Oláh Norbert 26 évesen már megkapta a Gruber-Béla díjat festőművészeti munkájáért, legutóbb a Roma Büszkeség Napja 1956-os forradalmár pólóit tervezte, és még számos projekten dolgozik.  Eddigi pályájáról, sikereiről, küzdelmeiről beszélgettek vele a ContextUs.hu portál szerkesztői.

olah_norbi

ContextUs.hu: Miért kezdett el érdekelni a festészet?

Nem tudom, de még a szüleim sem tudják megmondani a legkorábbi időpontot, amikor engem ez elkezdett érdekelni. Szerintem ez egy véletlenszerű dolog – sem naiv, sem szakmai tudásom nincs arról, hogy pontosan hogyan mennek ezek a dolgok,

nálam csak egyszerűen nem következett be az a “rajztörésnek” nevezett esemény, amit az iskola szokott a legtöbb gyereknél okozni.

Nem szoktam azt mondani, hogy pici koromtól úgy gondoltam, hogy festőművész leszek, mert ez elég általános beszéd művészkörökben.

ContextUs.hu: Mit szóltak hozzá a szüleid, amikor ahelyett, hogy szakiskolába mentél volna, és lett volna egy jó, kétkezi szakmád, a művészet felé fordultál?

Mindig támogatták. Az elején, amikor középiskolába mentem, pontosan értették, hogy nekem ez miért fontos. Tudták, hogy ez hozzám tartozik, és az identitásom része már nagyon pici koromtól (én voltam

a Norbika, aki szépen rajzol.

Picit nyilván aggódtak, és most már, hogy befejeztem az egyetemet, egyre inkább úgy érzem, hogy ez nagyon megalapozott volt. Egy szülő a gyerekével kapcsolatban mindig arra gondol, hogy miképp fog megélni és boldogulni. Szerették volna – nagyon finoman és illedelmesen, egyáltalán nem erőszakosan –, ha valami rendes szakmám lesz. De akkor és azóta is egyre jobban értékelik a festészetet.

ContextUs.hu: Beigazolódott a gyanújuk, vagy meg tudsz megélni a kortárs festészetből?

Nem, de hát ki tud megélni? Magyarországon nagyon-nagyon kevés olyan ember van, aki megél belőle, és ők is inkább a külföldi piacra termelnek – szó szerint termelnek.

ContextUs.hu: Miért van ez így?

Senki se tudja igazából, hogy miért van ebben az állapotban a képzős piac. Van, aki úgy véli, hogy azért, mert Magyarországon annyi mindennel lehet pénzt mosni, hogy fölösleges a művészettel szórakozni. Nem hiszem, hogy kevés tehetséges ember lenne, mert igenis sok van. Az nyilvánvalóan érezhető, hogy itt összességében picit más a hangulat, más a trend, mint Nyugat-Európában. A cikk itt folytatódik.

Forrás: ContextUs

Comments are closed.

Videó