W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Hol vannak a roma hősök?

A Független Színház következő projektjében négy valós szereplő életét bemutató, kortárs roma alkotók műveiből készül el az első nemzetközi roma drámai oktatási segédanyag, mely 2017 őszétől hazai fiatalokhoz – köztük számos roma diákhoz fog eljutni.

fuggetlen_szinhaz_dramaped

Mire jók a hősök?

A pozitív hősök minden közösség tagjai számára fontos példát jelentenek. A drámai karakterek mindig valamilyen értékek mentén döntést hoznak, felelősséget vállalnak, ezáltal változást idéznek elő – hasonlóképpen bármely aktív állampolgárhoz. A roma drámák – bár alig ismertek – több, mint száz éves múltra tekintenek vissza, és jelentős értékkel bírnak, mintát tudnak közvetíteni mind a roma mind a nem roma közösségek tagjai felé.

Alkotók, akik hangot adtak roma hősöknek

Alina

Alina Serban

A roma származású Alina Serban „Felelősségem tudatában kijelentem…” című darabjában saját életéről beszél, melynek során a bukaresti roma telepről a Londoni Királyi Színiakadémiáig jutott el.

Dijana Pavlovic „Beszélj, életem” c. előadásában megismerhetjük a közelmúltbeli svájci népírtás részleteit, illetve Mariella Mehr életét, aki díszdoktorként sem feledkezett meg jenish közösségét ért borzalmakról.

Dijana

Dijana Pavlovic

Mihaela

MIhaela Dragan

A szintén román Mihaela Dragan (a n)ő beszél c. produkciójában több roma nő életébe kapunk betekintést, köztük egy 15 éves lányéba is, aki vallást vált, hogy ne kelljen akarata ellenére férjhez mennie.

 

 

 

Richard R. O’Neill skót író, pedig Jess Smith történetét beszéli el, aki az állampolgári engedetlenség egy igazán kreatív eszközét választotta azért, hogy rábírja a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a travellereket ért évszázados üldöztetés miatt.

Richard_blogra

Richard R. O’Neill

Eltérő hátterek, értékek és ügyek mentén mind a négy darab hősei felelősséget vállaltak és változást indítottak el szűkebb és tágabb környezetük, illetve a saját életük alakításában.

A módszertani anyag az alkotók bevonásával a Független Színház korábbi oktatási programjának a Tollfosztásnak a szakmai csapatának részvételével fog létrejönni. Az ehhez kapcsolódó workshopok keretében a fiatalok nem csak a drámákat és azok hőseit fogják megismerni, hanem saját hőseiket is bemutatják.

A fent bemutatott művészek 2017. július 27-28-29-30-án Magyarországra látogatnak és amellett, hogy fellépnek, a műveiket alapul véve a Független Színházzal közösen dolgozzák ki az oktatási módszertant, ennek a műhelymunkának számos pontját kinyitják érdeklődő oktatási, kulturális szakemberek irányába, valamint a sajtó felé.

“Hisszük, hogy ha elbeszéljük annak a sok-sok hősnek az életét, aktivitását, akik körülöttünk élnek, éltek, az mind a roma közösségek tagjai számára fontos megerősítést és motivációt jelent, és a többségi társadalom tagjait is nyitottabbá fogja tenni, mind a roma dráma, mind a cigány közösségek irányában.” A programot a londoni Badur Alapítvány támogatja.

Hamarosan további információkat is elérhetővé teszünk a projektről. A Független Színház honlapja itt érhető el.

Kapcsolódó:

Comments are closed.

Videó