W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Hogyan szántjuk fel a tengert? [Szervusz Ausztria / Die Presse]

Romák Magyarországon és Ausztriában: a folyamatosan jelen levő múlt bizonylatai. Cikk három nemrég megjelent tudósításról, illetve egy osztrák filmrendezőnő és krónikás családi emlékek utáni kutatásairól – Erich Hackl cikke a Die Presse Spectrum rovatában.

Három tudósítás a közelmúltból.

Az első: a legnagyobb magyarországi filmfesztiválon, Miskolcon, ahol a cigánygettónak [az nem gettó, viszont zömében romák lakják – RSK] egy új futballstadion miatt kell megszűnnie, a romák helyzetét egyszerűen kitakarják: Az ír whiskeygyártó cégről elnevezett Jameson CineFest vezetősége augusztusban arról tájékoztatta a DunaDock produkciós irodát, hogy „a politikai konfliktusok elkerülésére és biztonsági okokból tilos roma témákkal” foglalkozó filmeket bemutatni. A döntést az október közepén, a filmfesztivál után egy hónappal tartandó önkormányzati választásokra hivatkozva hozták. A legesélyesebb jelöltek rasszista kijelentéseikkel keltettek feltűnést – a kormányon levő Fideszhez tartozó, hivatalban levő polgármester, Kriza Ákos éppen úgy, mint kihívói: a szociálliberális pártok szövetsége által támogatott Pásztor Albert, illetve a neonáci Jobbikos Jakab Péter. A város rendőrfőnökeként Pásztor Albert már öt évvel ezelőtt azt mondta, hogy Miskolcon valamennyi szóban forgó bűncselekményt cigányok követték el – beleértve a még fel nem derített ügyeket is.

ferkovics08

Kép: Ferkovics József

A második: tudósítás az ellenzéki Demokratikus Koalíció által az Orbán-kormány politikája ellen Budapest belvárosában szervezett tüntetésről. A július közepén megrendezett tüntetésen a Krétakör Színtársulathoz tartozó Gulyás Márton egy táblát tartott a magasba, amelyen az állt, hogy „a cigányok szidalmazása helyett baloldali megoldást”. Gulyás tüntető társai ellene fordultak, felpofozták, és szétszaggatták a transzparensét. Miután a rendezők kiemelték a tömegből, a rendőrök igazoltatták Gulyást. A „Neues Deutschland” című napilapban Kerényi Gábor újságíró ájulattal vegyes felháborodással kommentálta a történteket: „Nyilvánvalónak látszik, hogy Magyarországon manapság már lehetetlen az egyértelmű állásfoglalás a rasszizmus ellen. Aki így tesz, annak számolnia kell az erőszakkal, és a politika, amely védekezik a rasszista többség gyűlöletével szemben, vagy akár még meg is akarja szerezni annak a szavazatát, maga is rasszistává válik, de legalább is kokettál a rasszizmussal.”

A harmadik: Emlékezés Auschwitzra, 1944. augusztus 2-án, arra a napra, amikor Birkenauban meggyilkoltak 2900 romát – az utolsókat, azok közül, akik ekkor még életben voltak. Az azt megelőző hónapokban és hetekben több mint 17 000-en vesztették már az életüket. Az ez évi megemlékezések alkalmából Balog Zoltán miniszter, az integrációs ügyekben is illetékes magyar „Emberi Erőforrások Minisztériumának” a vezetője azt nyilatkozta, hogy a túlzásba vitt áldozati mentalitás skizofréniát idéz elő, ugyanúgy, mint a zsidó holokauszt-túlélők és utódaik esetében. A romák legnagyobb tragédiája nem a holokauszt, hanem hogy történelem nélküli nép. Egyébként Magyarországról romákat soha nem deportáltak náci német megsemmisítő táborokba.

A történelem nem lel tanítványra

Erre reagálva a Roma Sajtóközpont – amely maga is szerepel Orbán feketelistáján – részleteket jelentetett meg azoknak a túlélőknek a beszámolóiból, akiket 1944 őszén a magyar csendőrök először a komáromi Csillagerődbe internáltak, majd onnan német megsemmisítő táborokba deportáltak. Ezek a beszámolók már 14 évvel ezelőtt megjelentek a „Porrajmos” címmel kiadott könyvben. „Porrajmos” a romák ellen elkövetett német népirtást jelenti. Szó szerinti jelentése: megsemmisítés.
A képzett teológus és kálvinista pap, Balog történelemhamisítása világosan mutatja, hogy nemcsak a romák jelenlegi életkörülményei, de a történelmi tapasztalataik is veszélyeknek vannak kitéve. Ha ez utóbbiaktól is megfosztanák őket, akkor, hogy a magyar minisztérium bizarr megnevezésére hivatkozzunk, elveszítenék az utolsó erőforrásukat is: a büszkeségük és önbecsülésük feladásával fizetnének, egyenként próbálnának túlélni, azaz megtagadnák saját identitásukat.

ferkovics07

Kép: Ferkovics József

A magyarországi viszonyok nem vihetők át a jelenlegi osztrák helyzetre. Ez kevésbé köszönhető annak, ahogyan az itteni hatóságok késznek mutatkoztak korrigálni a romákkal szembeni negatív beállítottságukat, inkább annak az eltökéltségnek, amellyel az osztrák romák az elmúlt 30 évben kiharcolták a kollektív jogaikat. A romák megszervezték magukat, követeléseket fogalmaztak meg, és – miként Rudolf Sarközi és az általa alapított kulturális egyesület tette – az ország politikai és kulturális elitjével kialakított kapcsolatok segítségével, alulról kezdeményezve, kiharcolták a társadalmi elismertséget. Ez az intézményesítéshez vezető, professzori címmel és kitüntetésekkel ékesített út bizonyos kritikát is érdemel, de mégis a romák nehéz helyzetére való tekintettel arcátlanság és igazságtalanság lenne általános elítélése azon a címen, hogy puszta törleszkedés az uralkodó osztályhoz.

Hamarosan 70 éve lesz annak, hogy az úgynevezett lackenbachi átmeneti táborban egy burgenlandi roma asszony gyermekeként megszületett Sarközi. Az akkor 17 éves, unterschützeni származású roma asszonyt éppen Ravensbrückbe deportálták. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Szervusz Ausztria

(eredeti megjelenés: Die Presse, 2014.08.23.)

Fordította: dr. Gonda László

Comments are closed.

Videó