W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Hidegvérrel Kecseten – Egy házrombolás igaz története [168óra]

Karácsony előtt egy héttel traktorokkal, munkagépekkel romboltak le egy házat a Farkaslaka községhez tartozó Kecseten a helyiek. A lakók elmenekültek, majd arról adott hírt a sajtó, hogy a sértettek és az elkövetők peren kívül kiegyeztek, az ügy lezárult. Pedig nem. Parászka Boróka cikke.

Az utóbbi időszakban több, a romákat érő atrocitás történt Székelyföldön: Gyergyószentmiklóson 2017 tavaszán gyújtogattak, Maros megyében a tavalyi év végén egy fagyűjtő fiatal férfit lőtt agyon egy rendőr. Ezekhez az esetekhez képest Kecseten viszonylag békés megoldás született – mondhatja az, aki csak távolról ismeri az eseményeket. Közelről azonban egyértelműen látszik: messze még a béke, a méltányosság, és a kárpótlás.

Székelyföld szimbolikus vidékén járunk, Tamási Áron síremlékétől néhány kilométerre. Amerre a szem ellát, nagy műgonddal rendezett portákat, szuvenírárusokat és székelykapukat látni. Minden magyar turista megáll erre, láthatólag a helyiek sokat dolgoznak azért, hogy maradandó, kifogástalan Erdély-élményt nyújthassanak számukra.

A színfalak mögött azonban egy egészen más, kíméletlen világ tárul fel: a kecseti házrombolás nagy nyilvánosságot kapott, de nem ez az első atrocitás. A térségben élők állnak egymással konfliktusban: vagyon- és telekviták izzanak fel újra és újra, helyi vállalkozók küzdenek egymással, akár tettlegességig fajuló összecsapásokban.

A sajtóban az jelent meg, hogy a karácsony előtti házrombolás, egy a falu szélén lakó, a közösségi normákat megsértő roma család miatt történt, amelynek nemrég odaköltözött tagjai a Tamási emlékhelyre érkező turistákat zaklatták, ittak, verekedtek, loptak, erőszakoskodtak a helybéliekkel. Még egy évekkel ezelőtti elkövetett nemi erőszak is felbukkant a vádak között. A következtetés az lett: a tehetetlen hatóságok helyett a „rendtartó” székely falu járt el.

A valóság azonban ezzel szemben az, hogy a lerombolt házban egyetlen nő, a negyvenes évei elején járó, negyven éve Kecseten élő Szász Ilona lakott, hét gyermeke közül hárommal. Három nagyobb gyermeke már családot alapított: ők távoli városokban laknak, nem járnak haza. 16 éves kamaszfia és férje béresként dolgozott és dolgozik, egy több órányi autóútra lévő falu, Gyepes fölötti hegyi tanyán. Otthon két kiskamasz és egy elemi iskolás gyerek, meg a krónikus betegségben szenvedő anya: olyan csonka család, amely különösebb erőszakoskodásra, rendbontásra nem képes. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: 168óra

 

Comments are closed.

Videó